időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Amerika nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket

Forrás: MTI
2019.11.19. 06:47

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – jelentette be hétfőn tartott sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Úgy fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Elemzők a bejelentéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül – az ENSZ-határozatoknak megfelelően – törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja.

Az Európai Unió azonnal elhatárolódott az amerikai döntéstől, és egy brüsszeli közleményben megerősítette, hogy továbbra is elítéli az izraeli kolonizációt.

„Az Európai Unió álláspontja a palesztin területen folyó izraeli kolonizációval kapcsolatban világos és változatlan: minden telepítési tevékenység törvényellenes, és veszélybe sodorja a kétállami megoldást és a tartós béke kilátásait” – hangsúlyozza a közlemény.

A Palesztin Hatóság véleménye szerint a washingtoni döntéssel „az Egyesült Államok teljesen elvesztette a szavahihetőségét, és már nincs semmilyen szerepe a békefolyamatban”. Az Egyesült Államok azt a veszélyt idézi fel, hogy „a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel”.

„Nincs rá joga és nincs felhatalmazva arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket” – hangsúlyozza a Rámalláhban kiadott állásfoglalás.

Az izraeli külügyminisztérium szerint ugyanakkor mostantól fogva „nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére”.