Már a német állam képzi az imámokat

„Wir schaffen das!“

2019. 11. 21. 17:40
People praying at the Haci Bayram mosque in Berlin
Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss hír szerint megindult a muszlim hitszónoki képzés a német állami felsőoktatásban. A kezdeményezés azért jött létre, mert „akadályozza a nem német származású muszlim hívők társadalmi beilleszkedését, ha vallási közösségeik vezetői nem ismerik a német nyelvet és kultúrát.” A hitszónoki képzési program nyitánya egy csütörtök esti rendezvény, mely azonban nem nyilvános. De az egész kurzusról nem ad tájékoztatást senki, még állami részről sem, írja egy osnabrücki lap. Azt tudni, hogy a tartományi kormány 400 ezer eurót különített el költségvetésében erre a célra, azt viszont már nem, hogy ezen kívül mennyi és milyen szervezet finanszírozza még azt.

A programot amúgy az iszlám kollégium dolgozta ki, de az már nem ismert, hogy ebben a munkában a németországi muszlim szervezetek közül melyek vesznek részt. A támogatók, közreműködők listája ugyanis szintén nem nyilvános.

Ám érkezett ellenvélemény is, a török állami vallásügyi hivatal irányítása alatt álló, Németországban mintegy 900 mecsetet fenntartó Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója elutasítja a kezdeményezést, szerintük ez nem a német állam feladata. Valóban, fontos kérdésnek tűnik, hogy ki képezzen németországi imámokat.

A feladat nagy, a cél nemes, az integrációnak itt is működnie kell(ene).

„Wir schaffen das!“

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.