Pásztor István: Emlékeznünk kell arra, hogy bosszúvágyból mi mindenre képes az ember

Arra is emlékezni kell, hogy a borzalomtól függetlenül ez a 75 év sem volt elég ahhoz, hogy megtörje ezt a közösséget – hangsúlyozta a VMSZ és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke.

Forrás: MTI2019. 11. 02. 17:42
PÁSZTOR István
Szabadka, 2019. november 2. Psztor Istvn, a Vajdasgi Magyar Szvetsg s a tartomnyi kpviselhz elnke (k), valamint Miroslav Vasin (j) s Smiljana Glamocanin Varga (b) alelnkk koszorznak az 1944-1945-ben kivgzett rtatlan ldozatok tiszteletre rendezett megemlkezsen Szabadkn, a Zentai ti temetben ll Vergd madr nev emlkmnl 2019. november 2-n. MTI/Molnr Edvrd Fotó: Molnár Edvárd Forrás: MTI/Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden évben emlékeznünk kell a borzalmakra, és arra, hogy bosszúvágyból és ideológiai meggyőződésből mi mindenre képes az ember – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett szombati szabadkai megemlékezésen.

Hozzátette: arra is emlékezni kell, hogy a borzalomtól függetlenül ez a 75 év sem volt elég ahhoz, hogy megtörje ezt a közösséget, hogy rávegye arra, elfelejtse azt, ami nem elfelejthető.

Minden évben emlékezni kell az ártatlan áldozatokra Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Pásztor István szerint

az igazság és a méltó kegyeletadás ideje előbb-utóbb eljön, de emlékeznünk kell arra, hogy a kitartás, a meggyőződés, az igazságkeresés és az erkölcsi igazságszolgáltatás előbb-utóbb bekövetkezik.

Mint mondta:

mindannyiunk kötelessége az emlékezést tovább vinni. Hetvenöt év annyira hosszú idő, hogy már csak nagyon kevés olyan ember él, akit személyesen is érintettek az akkor történtek, „viszont mindezt a közösségi emlékezés részévé kell, hogy tegyük, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha ezt a borzalmat újra és újra elmondjuk, erre újra és újra rávilágítunk, továbbadjuk a felnövekvő generációknak, nem elsősorban a fájdalom miatt, hanem amiatt, hogy az emlékezést megőrizzük, és nyugodtabb lélekkel keressük a jövőépítés közös érintkezési pontjait”

– húzta alá a politikus.

Pásztor István szerint előbb-utóbb el kell jönnie az igazság és a méltó kegyeletadás idejének
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

A Szabadkán található, Vergődő madár nevű emlékmű annak a Szabadkáról és környékéről elhurcolt több mint ezer – főleg magyar, horvát és német – embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki szerb partizánok.

Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta azonban újabb 165 áldozat maradványait találták meg, és a várakozások szerint hamarosan hat táblával kibővítik az installációt, hogy az újonnan azonosított áldozatok nevei is felkerüljenek a márványtáblákra.

Az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére felállított Vergõdõ madár nevû emlékmû Szabadkán, a Zentai úti temetõben

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.