Trump lehet a csúcs győztese

Várhatóan kedvezményeket adnak az európai szövetségesek az Egyesült Államoknak a jövő heti NATO-csúcson, erről értesült a Reuters hírügynökség. A szövetség jövője körül kialakult éles vita rendezésére egy bölcsek tanácsát is létrehozhatnak, feladatuk reformjavaslatok kidolgozása lesz.

Buzna Viktor
2019. 11. 27. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO fontosságát hangoztatta tegnap Angela Merkel német kancellár, határozottan állást foglalva az észak-atlanti szervezet jövőjét célzó vitában. Merkel a német parlament alsóháza, a Bundestag előtt elmondott beszédében emelte ki a NATO jelentőségét. Mint fogalmazott, a védelmi szövetségnek napjainkban fontosabb szerepe van, mint a hidegháború éveiben volt. – Jelenleg Európa nem képes megvédeni önmagát – hangsúlyozta Merkel, aki szerint ezért mindent meg kell tenni a szervezet egységének fenntartásáért. Egyben bejelentette, legkésőbb 2030-ig Németország két százalékra növeli GDP-arányos védelmi ráfordítását. Ezzel az Egyesült Államok felé tett gesztust a kancellár, Washington ugyanis régóta követeli, hogy a legerősebb európai gazdaság hathatósabban egészítse ki védelmi büdzséjét. Donald Trump elnök nyomására még 2014-ben döntöttek arról a tagállamok, hogy 2024-ig két százalékra növelik a védelmi ráfordítást, Berlin azonban vonakodik ilyen léptékben növelni a kiadásait.

Merkel tegnapi kijelentése azért is fontos, mert ellentmond annak, amit pár héttel ezelőtt Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) védelmi miniszter mondott. A kancellár utódjelöltje – szintén kereszténydemokrata politikus – úgy fogalmazott, Németország 2031-ben érheti el a kétszázalékos célt. AKK kijelentése óta azonban nagyot fordult a szövetség kapcsolatrendszere pár hét leforgása alatt. Emmanuel Macron francia államfő egy nyilatkozatában agyhalottnak minősítette a NATO-t, mivel véleménye szerint az Egyesült Államok már kevéssé motivált Európa biztonságának garantálására.

A kijelentés nagy port vert fel a szövetségben; a nézeteltérést a jövő heti londoni csúcstalálkozón simítanák el a felek. Franciaország és Németország közös javaslattal állt elő: a NATO jövőjét illetően ellentétes nézeteket valló két tagállam a védelmi szektor befolyásos szereplőiből szakértői testületet állítana fel. A Reuters úgy értesült, a néhány tagból álló bölcsek tanácsa reformjavaslatokat fogalmazna meg, a csoport 2021-ben, a NATO következő csúcstalálkozóján ismertetheti jelentését. Egy a hírügynökségnek neve elhallgatását kérve nyilatkozó diplomata úgy fogalmazott, a Macron kijelentése okozta sokkot konstruktív politikai vitává alakítanák át, a bölcsek tanácsa pedig e folyamatban kaphat szerepet.

A londoni csúcson az európai szövetségesek várhatóan átvállalnak kiadásokat az Egyesült Államoktól 2021-ig, egyebek mellett a NATO főhadiszállásának személyi költségeit osztanák szét. Szintén nagyobb vállalásokat tesznek majd Oroszország elrettentésében, ami az európai haderők jobb mozgósíthatóságát jelenti majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.