Újabb föld alá temetett ezeréves viking hajóra bukkantak Norvégiában

A viking korszak 793-tól 1066-ig tartott, de lehet, hogy a hajó a korábbi, meroving korból származik, amely 570-től 800-ig tartott.

Forrás: MTI2019. 11. 22. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb föld alá temetett viking hajót fedeztek fel georadar-technológiával Norvégiában. A szakértők szerint a hajó több mint ezer éves lehet.

A leletről Knut Paasche, a norvég kulturális örökségi intézet régésze számolt be pénteken. Mint mondta: a 17 méter hosszú hajót szeptemberben fedezték fel a Edoya-szigetén, 110 kilométerre Trondheimtől, egy területen, amelyet temetkezési helyként használtak egykor. Először a hajó 13 méter hosszú tőkesúlyát vették észre. Egyelőre nem tervezik a kiásását.

A viking korszak 793-tól 1066-ig tartott, de lehet, hogy a hajó a korábbi, meroving korból származik, amely 570-től 800-ig tartott.

Márciusban a földradaros kutatással már találtak egy eltemetett hajót Oslótól nyugatra. A régészek szerint a hajót temetkezéshez használták. A hajót Norvégia legjelentősebb kulturális örökségi helyszínén, a borrei temetkezési halmoknál fedezték fel. A terület jelenleg régészeti nemzeti park, ahol a viking korszak második legnagyobb épületének maradványait is megtalálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.