Japán, Dél-Korea és Kína támogatja Washington és Phenjan tárgyalási folyamatát

Japán, Dél-Korea és Kína vezetője kedden megegyezett abban, hogy támogatja Washington és Phenjan tárgyalási folyamatát, amelynek célja haladást elérni Észak-Korea atommentesítésében.

Forrás: MTI2019. 12. 24. 11:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hármas csúcstalálkozón, amelynek helyszíne a délnyugat-kínai Csengtu volt, Abe Sindzó japán miniszterelnök hangoztatta, fontos fenntartani az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti tárgyalások lendületét. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is teljes mértékben érvényt kell szerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által korábban Phenjan ellen elrendelt szankcióknak.

Szólt arról is, hogy az észak-koreai ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérletek megsértik a BT határozatait és nagy fenyegetést jelentenek a regionális biztonságra.

Peking reméli, hogy a Koreai-félszigettel kapcsolatos kérdéseket sikerül tárgyalások útján rendezni – mondta Li Ke-csiang kínai kormányfő a három ország vezetőinek közös sajtóértekezletén.

A csúcstalálkozón Mun Dzse In dél-koreai elnök és Abe Sindzó vendéglátójával megvitatta a három ország gazdasági együttműködésének szorosabbra fűzését. A kínai miniszterelnök azt mondta, hogy ennek érdekében megegyeztek a folyamat felgyorsításáról.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető 2018 júniusa óta háromszor is találkozott, ám az elsősorban

az észak-koreai nukleáris leszerelésről zajló tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim, aki tavaly egyoldalúan felfüggesztette a kísérleti atomrobbantásokat és rakétakísérleteket, nem zárta ki, hogy Észak-Korea „új útra” lép, ha az Egyesült Államok nem hagy fel a

Phenjan elleni szankciókkal és nyomással.

Észak-Korea május óta több mint tíz alkalommal végzett rakétakísérleteket, hogy nyomást gyakoroljon Washingtonra. Egyben kilátásba helyezte a kísérleti atomrobbantásokra és a hosszú távú rakétatesztekre elrendelt moratórium visszavonását, ha az Egyesült Államok az év végéig nem tesz lényeges engedményeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.