Lujza 2024. március 2.
logo

Már nem keresik a tűzhányónál eltűnteket az új-zélandi Fehér-szigetnél

Forrás: MTI
2019.12.24. 12:23

Beszüntették kedden a kutatást a két eltűnt után az új-zélandi Fehér-szigetnél, ahol két hete váratlanul kitört egy tűzhányó.

A Fehér-szigeten december 9-én tört ki egy vulkán, olyan időpontban, amikor több tucat külföldi turista volt ott. Tizenheten meghaltak, többtucatnyian pedig megsérültek. A turisták Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kínából, Malajziából és Nagy-Britanniából érkeztek.

A hatóságok azóta keresték a két eltűnt embert, egy helyi idegenvezetőt és egy ausztrál tinédzsert. A kutatás mértékét a múlt héten visszafogták, miután a rendőrség arra az álláspontra jutott, hogy holttestüket a tenger feltehetően kisodorta a nyílt vízre.

A helyi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint tizenhárom sérültet új-zélandi kórházban ápolnak; kilencük állapota válságos. Tizenhárom másik sérültet Ausztráliába vittek. Két embert pedig elengedtek a kórházból.

Jacinda Ardern kormányfő korábban azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálatot és nyomozást rendeltek el az ügyben.

Az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy ötven kilométerre található Fehér-sziget – maori nyelven Whaakari – a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.