A Burgenlandot vezető szociáldemokraták győzelmet arattak a tartományi választásokon

Győzelmet aratott az előzetes adatok alapján, és a szavazatszámlás állása szerint az abszolút többséget is megszerzi a vasárnapi burgenlandi választásokon az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), amely az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) koalícióban jelenleg is vezeti Ausztria legkeletibb tartományát.

Forrás: MTI2020. 01. 26. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ARGE Wahlen osztrák választáselemző intézet urnazárás után másfél órával kiadott számításai szerint a tartományi parlament 36 mandátumából az SPÖ akár 19-et is megszerezhet.

A voksok 86,9 százalékának ismeretében a Hans Peter Doskozil tartományi főnök vezette szociáldemokraták 8,1 százalékkal javították az eredményüket az előző tartományi választásokhoz képest.

A második helyen álló Osztrák Néppártra (ÖVP) – amely a bécsi kormánykoalíció vezető erejét adja – a szavazók 30,5 százaléka voksolt, ami 1,4 százalékkal jobb a néppárt korábbi eredményénél.

Az FPÖ jó 5 százalékpontot veszített korábbi eredményéhez képest, és alig 9,8 százalékot ért el.

A Bécsben koalíciós partnerként kormányon lévő Zöldek stagnálnak Burgenlandban: az ökopárt a 2015-ös 6,4 százalékról 6,7 százalékra tudta csak növelni szavazatai arányát.

Két párt, a NEOS és a Burgenlandi Lista nem tudta átlépni a négyszázalékos bejutási küszöböt.

Az ARGE Wahlen intézet szerint a szociáldemokraták jelenleg 19 mandátummal rendelkeznek, az ÖVP-nek továbbra 11 helye lesz a tartományi parlamentben, az FPÖ-nek az eddigi hat helyett 4 mandátuma lesz, míg a Zöldek változatlanul 2 képviselőt küldhetnek az új Landtagba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.