Emberről emberre terjed az új koronavírus

Ceng Kuang, a kínai betegségellenőrzési és -elhárítási központ vezető járványügyi szakértője szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezhető, ha azonnali intézkedések történnek.

Magyar Nemzet
2020. 01. 21. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, hogy a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre terjed – jelentette tegnap az MTI a Hszinhua kínai hivatalos hírügynökségre hivatkozva.

A járvány ügyében vizsgálatot folytató egészségügyi bizottság vezetője megerősítette, hogy a dél-kínai Kuangtung tartományban két olyan megbetegedés is történt, amelyben emberről emberre terjedt a fertőzés. Az angol nyelvű China Daily című napilap szerint néhány egészségügyi dolgozó szervezetében is megtalálták a kórokozót. A fertőzés kiindulópontja feltehetően a 11 milliós Vuhan január 1-jén bezárt egyik piaca. Feltételezik, hogy a fertőzés forrását az ezen a piacon eladott állatok jelentik, innen terjedt át emberre. A vuhani hatóságok tegnap közölték, hogy 136 újabb esetet erősítettek meg a városban, így a megbetegedések száma elérte a 198-at. Három beteg meghalt. Pekingben öten betegedtek meg a vírustól, Kuangtungban pedig 14-en. Dél-Korea tegnap jelentette az első megbetegedést. A beteg egy 35 éves vuhani nő, akinél egy nappal azután mutatták ki a 2019-nCoV vírust, hogy megérkezett a Szöul melletti Incshon repülőtérre. A nő karanténba került az incshoni kórházban. Egy esetet regisztráltak Japánban és kettőt Thaiföldön is.

Kórházi dolgozók Vuhanban, ahonnan a betegség útjára indult
Fotó: Reuters

Ceng Kuang, a kínai betegségellenőrzési és -elhárítási központ vezető járványügyi szakértője szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezhető, ha azonnali intézkedések történnek. Csung szerint a közelgő holdújévi ünnepségek idején várhatóan megnő a vírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések száma. A szakember egyben reményét fejezte ki, hogy sikerül a vírus terjedését megfékezni, és nem ismétlődik meg a 2003-as SARS-járvány. – Az új koronavírus azonosításához két hét kellett – mondta Csung, hozzátéve, hogy jól működtetett megfigyelési és elkülönítési rendszerekre van szükség, és Kína nem fog olyan súlyos társadalmi és gazdasági következményektől szenvedni, mint 17 éve. A SARS először Dél-Kínában fertőzött 2002 végén, majd több mint két tucat országra átterjedt. A vírus világszerte 8096 embert fertőzött meg, és 774 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.