Kiábrándulás Ficóékból, bajban a magyar pártok

A legnagyobb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) vezeti a népszerűségi listákat a február 29-ére kiírt szlovákiai parlamenti választások előtt, a szavazatok 17,7 százalékát szerezheti meg.

Beke Beáta-Kottász Zoltán
2020. 01. 10. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) vezeti a népszerűségi listákat a február 29-ére kiírt szlovákiai parlamenti választások előtt, a szavazatok 17,7 százalékát szerezheti meg. A parlamenti küszöböt a szintén kormánypárti Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt, illetve a parlamenten kívüli Magyar Közösségi Összefogás sem ugraná meg – derül ki az AKO közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. A második helyen a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt áll 11,7 százalékkal, a harmadik helyre az Andrej Kiska volt államfő által tavaly szeptemberben alapított Emberekért nevű centrista erő kerülne 10,4 százalékkal. A parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt még hat párt, illetve pártszövetség lépné át.

Bár a Smer továbbra is vezető pozícióban van, a felmérési eredmény lesújtó a Robert Fico vezette pártra nézve, amely négy évvel ezelőtt még a szavazatok 28,3, nyolc évvel ezelőtt 44,4 százalékát szerezte meg. Az utóbbi két év népszerűségvesztését elsősorban Ján Kuciak oknyomozó újságírónak a meggyilkolása okozta, az ügyet feltáró nyomozás során ugyanis felmerült a gyanú, hogy nem csak a kormánypártok, de a teljes politikai elit szoros összefonódásba került alvilági szervezetekkel. A Sme napilap által idézett decemberi felmérés szerint az életszínvonal és az egészségügy helyzete mellett a korrupció miatt aggódnak leginkább.

A felvidéki magyar pártoknak ezúttal sem sikerült összefogniuk, a Magyar Közösségi Összefogás néven együtt induló Magyar Közösség Pártjának, a Magyar Fórumnak és az Összefogás Mozgalomnak nem sikerült megegyeznie a Most–Híddal. – A gyors asszimiláció arra kényszerít minket, hogy az eddigieknél hatékonyabb módszerekkel éljünk. Egy olyan országban szeretnénk élni, ahol végre egyenrangúként otthon érezhetjük magunkat – mondta a programbemutatón Bárdos Gyula, az Összefogás listavezetője. – Dél-Szlovákia és a magyar választók szempontjából fontos, hogy minél többen menjünk el szavazni, mert csak így tudjuk érvényesíteni az akaratunkat, ugyanis a szlovák pártok számára a mi ügyeink nem jelentenek prioritást – nyilatkozta lapunknak Mózes Szabolcs, az Összefogás Mozgalom vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.