időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Ritka delfinfajokat is fenyeget a Nagy-korallzátony szennyezettsége

Forrás: MTI
2020.01.30. 22:15

Ritka delfinfajokat is fenyeget a Nagy-korallzátony szennyezettsége – állapították meg ausztrál tudósok.

A Flinders Egyetem tanulmánya szerint a Queensland állambeli púposhátú delfineket és a Fitroy-folyóban élő delfineket különösen érinti a vizek veszélyes mértékű szennyezettsége.

A szakértők szerint 2009 és 2010, valamint a 2014 és 2016 közötti időszakban kétszeresére, illetve hétszeresére emelkedett a ritka delfinek bőrében és zsírjában talált szennyezőanyagok mennyisége.

A megvizsgált delfinek több mint kétharmadában halmozódott fel a hosszú távú túlélésük szempontjából veszélyesnek minősített mérték felett szennyezőanyag. Az értékek növekedése összefüggésbe hozható azzal, hogy a delfinek táplálékát jelentő, a Nagy-korallzátonynál élő zsákmányállatokban megemelkedett a szárazföldről származó szennyezőanyagok mennyisége.

Az így vizsgált anyagok között vannak hajózásból, hulladéklerakókból, városfejlesztésből, szennyvíztisztítókból, szénbányászatból és erőművekből származó szennyezőanyagok is.

„A magas szintű szennyezettség hozzáadódik az ezeket a sebezhető delfinfajokat már most is fenyegető tényezőkhöz, mint amilyen a klímaváltozás, a partvidékek fejlesztése, a víz alatti zaj és a járművek által keltett zavar, a halászhálók, valamint a zsákmányállatok megfogyatkozása” – mondta Guido J. Parra, a Flinder Egyetem tudósa.

Ezeknek a veszélyes szennyezőanyagoknak a felhalmozódása a populáció csökkenéséhez vezethet, ami hatással lehet a teljes queenslandi delfinpopuláció hosszú távú túlélésére.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a korallzátonyon átáramló víz rossz minőségű, azt tovább ronthatják a Queensland partjainál jelenleg folyó kikötő- és bányászati fejlesztések.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.