Sztárok védik majd Trumpot

Nomen est omen: Kenneth Starr, a húsz évvel ezelőtti Lewinsky-ügy különleges ügyésze is feltűnt abban a prominens jogászcsapatban, amely a hivatalosan már meg is kezdődött szenátusi impeachment eljárásban védi Donald Trumpot. De tárgyalást csak a jövő héten kedden tartanak először. Az amerikai nagypolitikában idén páratlan módon esik egybe az elnök felelősségre vonása és a kampány. Tegnap Minnesotában az első előszavazók már le is adhatták voksaikat a nagy pártok előzetes válogatóján, amelynek tétje már a november 3-i elnökválasztás.

2020. 01. 18. 16:51
Chief Justice Roberts is sworn in to preside over impeachment trial of President Trump at the U.S. Capitol in Washington
John Roberts főbíró (jobbra) leteszi az esküt. Elnökölni készül Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alan Dershowitz és Kenneth Starr személyében új jogászokkal bővült azoknak a védőknek a csapata, akik ellátják Donald Trump védelmét az ellene folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás, az impeachment során – jelentette be tegnap Jay Sekulow, Donald Trump ügyvédje. A szenátusi tárgyalás jövő kedden kezdődik meg, miután John Roberts, a tárgyalást vezető főbíró, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, valamint a szenátus tagjai – akik a tárgyaláson az esküdtek szerepét látják el – csütörtökön letették az esküt.

John Roberts főbíró (jobbra) leteszi az esküt. Elnökölni készül
Fotó: Reuters

Dershowitz az egyik legismertebb amerikai ügyvéd, aki pályafutása során olyan hírességeket védett, mint Mike Tyson, az erőszakkal megvádolt ökölvívó vagy Claus von Bülow, a felesége elleni gyilkossági kísérlettel vádolt dán–brit milliárdos, akinek peréből film is készült. De a nagypolitikában még nála is ismertebb Kenneth Starr, az a republikánus jogász, aki a Bill Clinton ellen 1998-ban indított impeachment különleges ügyésze volt, és megpróbálta – sikertelenül – rábizonyítani az akkori elnökre, hogy hamis tanúvallomást tett a Lewinsky-szexbotrányban. A védőkhöz csatlakozik Robert Ray is, aki – szintén a Clinton elleni eljárásában – összeállította az elnökkel szembeni jelentés végső változatát. Sekulow és Pat Cipollone fehér házi tanácsadó nevét már korábban közölték, mint a Trumpot védő csapat tagjait.

Az elnököt hivatali visszaéléssel és a kongresszusi vizsgálat akadályozásával vádolják, de amerikai elemzők arra számítanak, a demokratáknak nem lesz kétharmados többségük a kongresszus felsőházában az elnök megbuktatásához. Eddig még soha nem is sikerült így elmozdítani hivatalából amerikai elnököt.

Az urnákhoz irányítják a minnesotaiakat. Egész éves menet
Fotó: Europress/AFP

Az impeachmenthez kapcsolódó tegnapi hír, hogy Mike Pompeo külügyminiszter bejelentette: vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy megfigyelték-e hivatali ideje alatt Marie Yovanovitchot, az USA volt kijevi nagykövetét. Mint mondta, a feltételezett megfigyelés csak akkor jutott tudomására, amikor a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke, az egész impeachment felett bábáskodó Adam Schiff kedden nyilatkozott erről a sajtónak. Pompeo szerint mindazonáltal az erről szóló információk nagy része szerinte nem bizonyul igaznak.

Schiff olyan dokumentumokról tett említést, amelyekből állítólag kiderül, hogy Yovanovitchot megfigyeltethette Rudy Giuliani, Trump személyes ügyvédje és Robert Hyde, Trump kampányának egy támogatója, republikánus képviselőjelölt. A dokumentumokat Lev Parnas ukrán születésű amerikai állampolgár, Giuliani korábbi üzlettársa juttatta el a törvényhozókhoz. Az egész impeachment eljárás alapjául az szolgál, hogy Trump a demokraták szerint visszaélt hatalmával, és személyes érdekeit szolgáló külpolitikát folytatott Ukrajnában.

Az USA-ba tart a karaván

Csaknem háromezer, az Egyesült Államokba tartó migráns kelt át Hondurasból Guatemalába az elmúlt napokban – közölte a guatemalai bevándorlási hivatal. A migránskaraván sorsát élénk figyelemmel követi az amerikai kormány, amely elsődleges fontosságú feladatának tartja az illegális bevándorlás megfékezését. Honduras jelezte: nem szeretné, ha állampolgárait bábuként használnák egy politikai küzdelemben Hondurasban vagy az USA-ban. A hondurasi kabinet aláhúzta, azon fáradozik, hogy törvényes migrációs lehetőségeket biztosítson állampolgárainak. Honduras bűnszervezeteket és „gátlástalan politikusokat” tesz felelőssé a karavánok szervezéséért, azt állítva, 2018 óta teszik ki emberkereskedelemnek, zsarolásnak és szexuális kizsákmányolásnak a migránsokat. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.