A vártnál erősebben nőtt az amerikai gyáripari megrendelések értéke decemberben

A vártnál nagyobb mértékben, az utóbbi közel másfél év legerősebb ütemével emelkedett az amerikai gyáripar megrendeléseinek értéke decemberben, de a vállalatok állóeszköz-beruházásainak szintje továbbra is gyenge maradt, ami azt jelzi, hogy az üzleti bizalom javulásának dacára korlátozott az esély a feldolgozóipar teljesítményének erőteljes fellendülésére.

Forrás: MTI2020. 02. 04. 22:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a rendelésállomány értéke havi összevetésben 1,8 százalékkal, 8,6 milliárd dollárral, 499,3 milliárd dollárra kúszott fel. A novemberi 1,2 százalékos csökkenés után elemzők 1,2 százalékos növekedésre számítottak decemberről.

Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal csökkentek a gyáripari megrendelések decemberben. A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 0,6 százalékkal nőtt a megrendelések értéke decemberben, szemben az egy hónappal korábbi 0,2 százalékos emelkedéssel.

A kiszállítások havi összevetésben 0,5 százalékkal nőttek decemberben, míg az előző hónapban 0,3 százalékos emelkedést mértek. A gyárak raktárkészletének értéke nem változott 2019 utolsó hónapjában, míg az előzőben 0,6 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államok és Kína között 18 hónapja dúló kereskedelmi háború csapást mért az amerikai feldolgozóiparra, amely a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát állítja elő.

Donald Trump amerikai elnök és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes Washington január közepén írta alá a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodást, amely visszafogja ugyan a világ két legnagyobb gazdasága közötti vámháborút, de így is évi 360 milliárd dollár értékű kínai terméket terhel pótvám.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.