Egyre szorosabb Belgrád és Moszkva együttműködése

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn találkozott Belgrádban Alekszandar Vucsics szerb államfővel, akivel védelmi kérdésekről tárgyalt.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 19. 16:12
2020 World Economic Forum in Davos
Vucsics szerb államfő. Jó szemmel nézi az orosz befolyást Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn találkozott Belgrádban Alekszandar Vucsics szerb államfővel, akivel védelmi kérdésekről tárgyalt. Látogatása a Belgrád 1999-es NATO-bombázásáról szóló kiállítás megtekintésével kezdődött, majd szerb kollégájával, Alekszandar Vulinnal közösen időkapszulát helyeztek el a Belgrád felszabadítói nevet viselő, most épülő emlékműnél. Sojgunak ez az első külföldi látogatása az orosz kormány január végi átalakítása után; sikerült megtartania pozícióját, immár közel nyolc éve tölti be a védelmi miniszteri posztot. Vulin szerint Szerbia nagyon is elégedett Sojgu újbóli megbízatásával. – Ilyen pozícióban nincs jobb barátunk, mint ön – idézte a szerb miniszter szavait a TASZSZ orosz hírügynökség. Ezután Sojgu három órán át tárgyalt Vucsiccsal; a megbeszélés tartalma nem nyilvános, de védelmi kérdésekről eshetett szó. Szerbia 2011 óta az Európai Unió tagjelöltje, és az ország reményei szerint 2025-ben csatlakozhat is. Ugyanakkor feszült a viszonya a NATO-val – a szerbek nem feledkeztek meg Belgrád húsz évvel ezelőtti bombázásáról, és vitákat gerjeszt Koszovó kérdése is. Az Európai Unióhoz való közeledése ellenére az ország szoros viszonyt ápol Moszkvával stratégiai és katonai kérdésekben. Vulin utoljára augusztusban találkozott Sojguval. – Katonai értelemben Szerbia semleges ország, és az is marad. Amíg Szerbia élén Vucsics elnök áll, nem leszünk NATO-tagország, és magunk fogjuk megválasztani a barátainkat – fejtette ki akkor Vulin.

Vucsics szerb államfő. Jó szemmel nézi az orosz befolyást
Fotó: Reuters

Az elmúlt években Oroszország egyre aktívabb a térségben, a Moszkvától kapott katonai támogatás tavaly már megelőzte az amerikait és a kínait is. Az oroszok többek között hat MiG–29 vadászgéppel ajándékozták meg a szerbeket, és emellett jelentős kedvezményeket ajánlottak az orosz katonai eszközök árából. A nagyobb beszerzések között említhetők a Mi–17 és Mi–35 helikopterek és a Pancir–Sz önjáró légvédelmi harcjárművek is. Tavaly a két országnak 94 közös katonai projektje volt a Novaja Gazeta orosz lap szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.