időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Felmérés: Az ellenzéki OLaNO a szlovákiai választások esélyese

Forrás: MTI
2020.02.26. 20:30

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű ellenzéki mozgalom vezeti a szombati szlovákiai parlamenti választások előtt a megmérettetésen induló pártok és mozgalmak népszerűségi listáját – derült ki abból a felmérésből, amelyet két ismert közvélemény-kutató ügynökség készített állampolgári kezdeményezésre és megrendelésre. Az AKO és Focus közös felmérésének eredményét szerdán Prágában a CTK cseh hírügynökség közölte,

Szlovákiában a voksolást megelőző két hétben már tilos az ilyen adatok közzététele. Ugyanakkor az adatok gyűjtését a vonatkozó szabályozás nem tiltja.

Az Igor Matovic vezette jobboldali OLaNO a felmérés szerint a választók 19,1 százalékának a támogatására számíthat szombaton, míg a szlovákiai pártok népszerűségi listáját másfél évtizedig uraló Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypárt a második helyen végezne 15,6 százalékkal. A harmadik pozíció a sajtó által szélsőjobboldalinak, radikálisnak nevezett Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárté (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko) 9,8 százalékkal.

A szlovák parlamentbe a felmérés alapján hét párt, mozgalom és koalíció jutna be. Az elsősorban a magyar szavazatokkal számoló Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) és a Most-Híd párt támogatottsága a felmérésben a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék alatt maradt.

A támogatottsági lista negyedik helyét a Progresszív Szlovákia-Együtt koalíció (PS/Spolu) 9,4 százalékkal, ötödik helyét Család Vagyunk párt 7,2 százalékkal, a hatodik helyét pedig a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt 7 százalékkal foglalná el, míg hetedikként az Andrej Kiska exállamfő vezette Az Emberekért párt jutna be a parlamentbe 6,6 százalékkal.

A kormánykoalíciós Most-Híd párt mellett nem kerülne be az új parlamentbe a szintén kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) sem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.