Hisztéria is kíséri a járványt

Egyre több konfliktushoz vezet a koronavírus körül kitört globális pánik. Oroszország nem engedte landolni a német légierő Vuhanból érkező mentő repülőgépét, Berlin erre vizsgálatot indított. Csehország pedig az Európai Bizottság kérése ellenére sem segít Kínának, a kért védőfelszereléseket ugyanis saját állampolgárainak tartja fenn. Az áldozatok száma háromszáz fölé emelkedett, a Fülöp-szigeteken az első, Kínán kívüli halálos esetet jelentették.

Buzna Viktor
2020. 02. 02. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat embert letartóztatott a malajziai rendőrség a koronavírussal kapcsolatos álhír terjesztéséért, miután az az interneten futótűzként terjedt, miszerint a fertőzött betegek zombikká változnak. Az ázsiai országban több megbetegedéses esetet is regisztráltak, a pánikhangulat miatt kezdődő pletykák ellen a kormány kénytelen drasztikus eszközökkel fellépni.

Miközben a rendőrség a rémhírterjesztőket fogja el, az egészségügyi minisztérium közösségi oldalakon indított tájékoztatási kampányt. – A fertőzöttek nem viselkednek zombiként. Valójában a betegségből fel lehet épülni – írta az egészségügyi tárca a Twitter mikroblogon.

A koronavírus körül kialakult, globális hisztéria már a nemzetközi kapcsolatokra is kihat. Bár az Egészségügyi Világszervezet jelezte, szükségtelen drasztikus beutazási szabályokat bevezetni a Kínából érkezőkkel szemben, egyre több ország lezárja határait. A hétvégén Ausztrália is csatlakozott azon országok köréhez, amelyek nem engednek be Kínából érkező idegen állampolgárokat.

Az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és Izrael is hasonló korlátozásokat vezetett be, miközben számos légitársaság felfüggesztette járatait. Várhatóan a sort újabb államok követik, mivel továbbra is sok a bizonytalanság. A fertőzések száma közelít a 15 ezerhez, s több mint háromszázan haltak meg. Tegnap a Fülöp-szigeteken elhunyt az első beteg Kína határain kívül; a 44 éves férfi kínai állampolgár volt.

A német légierő, a Luftwaffe pedig szombaton landolt azzal a 124 utassal a fedélzetén, akiket a fertőzés központjából, Vuhanból evakuált. Közülük tizenegy főt a frankfurti egyetemi klinikára szállítottak, a többieket egy légi támaszponton karantén alá helyezték. A kórházba szállítottak közül két német állampolgárnál kimutatták a betegséget. Az evakuáció diplomáciai súrlódáshoz vezetett Berlin és Moszkva között: az orosz hatóságok megtagadták a vuhani gép leszállási engedélyét.

A Luftwaffe járműve Moszkva érintésével tette volna meg a tizenegy órás utat, de csak Helsinkiben tankolhatott. Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter elmondta, Moszkva kapacitáshiánnyal indokolta, hogy megtagadta a kérelmet. Berlin most vizsgálatot indít, hogy milyen más okai lehettek az orosz elutasításnak. Az Európai Bizottság eközben készségesen reagált Kína kérésére, és védőfelszereléseket szállít. Ursula von der Leyen bizottsági elnök kezdeményezésére eddig tizenkét tonna felszerelést állítottak össze a tagállamok. Csehország azonban ebben nem vesz részt: Andrej Babiš miniszterelnök közölte, tartalékaikat a cseh polgároknak tartják fent, nem tudnak segíteni Kínának.

Támad a madárinfluenza

Nem messze Vuhantól felütötte a fejét a H5N1 madárinfluenza is – számol be a South China Morning Post. A vírus egy csirkefarmon pusztított, több ezer baromfi elpusztult. A kínai hatóságok közölték, a betegség emberre nem terjedt át, a hongkongi lap ugyanakkor figyelmeztet, a madárinfluenza az emberi szervezetet is megfertőzheti, noha elsősorban madarakkal érintkezve terjedhet, emberről emberre jóval ritkább esetben. Bár a fertőzés esélye alacsony, a megbetegedettek halálozási aránya magas. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2003 és 2019 között 861 madárinfluenzás esetet regisztráltak a világon, 455 fő meghalt. (B. V.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.