India Trump útján halad

India lelkesen készül a hétfőn esedékes amerikai elnöki látogatásra. Az ahmedabadi eseményen a tervek szerint százezer ember fogja figyelemmel kísérni, ahogy Donald Trump és Narendra Modi indiai miniszterelnök elhalad a 22 kilométeres úton, megtekinteni a város nevezetességeit. Az új indiai külpolitika nagyon hasonlatos az amerikaihoz, ami azt is jelentheti, hogy a közeledés helyett inkább távolodás következik.

2020. 02. 21. 12:36
People ride their motorbikes past a hoarding with the images of India's PM Modi, US President Donald Trump and first lady Melania Trump ahead of Trump's visit, in Ahmedabad
A nagy esemény reklámplakátja Ahmedabadban. Erősebb kapocs erős államok között Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legidősebb demokráciája és a világ legnagyobb demokráciája találkozik Ahmedabadban! – ezzel vezette fel az Ahmedabadnak otthont adó Gudzsarát állam főminisztere, Vidzsaj Rupani a találkozót. A tervek szerint Donald Trump a frissen felépített krikettstadionban fog beszélni az egybegyűlteknek, amely büszkeség Indiának és feltehetően megerősíti a két ország közötti hagyományosan erős kötelékeket. Az út során aláírják a legújabb, sok milliárd dolláros fegyverszállítási megállapodást. De a jövő nem feltétlenül a tökéletes összhangot hozza. India ugyanis – más államokhoz hasonlóan – nem kizárólag a szövetségesek által kért döntéseket hozza meg, hanem elkezdte az India az első! külpolitikai doktrína megvalósítását. Ez nagyon hasonlít az amerikaiak gondolkodásához Donald Trump alatt, amely továbbra is a világ első számú nagyhatalma, de látványosan visszavonta katonai egységeit az Obama-érához képest, és sokkal jobban koncentrál saját magára, mint szövetségi hálózatára. India, felismerve saját erejét, ugyanezt az utat követi Szubrahmanjam Dzsaisankar külügyminiszter vezetésével. Az indiai diplomácia vezetője leszögezte: azzal, hogy India nem ül állandó tagként az ENSZ Biztonsági Tanácsában, miközben a világ második legnépesebb állama, s hamarosan a legnépesebbé válik, gazdaságilag pedig a harmadik helyen található, a világszervezet hitele veszik el.

A nagy esemény reklámplakátja Ahmedabadban. Erősebb kapocs erős államok között
Fotó: Reuters

India érdekei pedig azt diktálják, hogy szoros amerikai szövetségese mellett tárgyaljon Iránnal és Oroszországgal is, hiszen a kontinensnyi állam gigászi lakossága felszív minden terméket, minden energiahordozót, és míg korábban esetleg hajlott volna arra, hogy az iráni kőolajat elutasítsa Washington kérésére, ma erről már szó sem lehet. Újdelhi azzal se törődik, hogy az amerikaiak akár szankciókat is hozhatnak ellenük, amiért orosz SZ–400-as rakétavédelmi rendszert rendeltek. India erejének jó bizonyítéka, hogy Trump ezzel a helyzettel tisztában van, mégis elmegy Ahmedabadba, hiszen szüksége van a fegyverüzletre Indiával. Az új indiai külpolitika így arra koncentrál, hogy India legalább olyan fontos szereplője a nemzetközi kapcsolatoknak, mint az Egyesült Államok vagy Kína, s utóbbival ugyan vannak jelentős nézeteltéréseik, de kapcsolódási pontokat is találhatnak, esetleg éppen a nyugati nagyhatalmakkal való rivalizálás érdekében. Az indiai külügyminiszter mindenesetre számos alkalommal értésére adta az amerikaiaknak: Kasmír kérdésében semmiféle külföldi beavatkozást nem tudnak elfogadni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.