Javult a svájci konjunktúramutató februárban

Az elemzők által várt romlás helyett javult a svájci konjunktúramutató értéke januárban.

Forrás: MTI2020. 02. 28. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) pénteken közölte, hogy a hat hónapra előretekintő januári konjunktúramutatója 100,9 pontra emelkedett a decemberi 100,1 pontról.

Szakértők romló mutatóra, 97,5 pontra számítottak januárra.

Tavaly januárban az index gyengébb volt, 92,4 ponton állt. Svájc gazdasági államtitkársága (SECO) decemberben 0,8 százalékról 0,9 százalékra javította a 2019. évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, miközben továbbra is arra számít, hogy a kereskedelmi feszültségek és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére.

A SECO szeptemberig 1,1 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt, akkor a becslését 0,8 százalékra rontotta, majd decemberben 0,9 százalékra javította.

Végleges adat a svájci gazdaság tavalyi teljesítményéről még nem áll rendelkezésre, de ha a decemberi előrejelzés igaznak bizonyul, akkor az lesz a svájci gazdaság legrosszabb éve 2012 óta, amikor 1,0 százalékos növekedést mértek.

Svájc GDP-je 2018-ban 2,2 százalékkal nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.