időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Javult a svájci konjunktúramutató februárban

Forrás: MTI
2020.02.28. 17:52

Az elemzők által várt romlás helyett javult a svájci konjunktúramutató értéke januárban.

Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) pénteken közölte, hogy a hat hónapra előretekintő januári konjunktúramutatója 100,9 pontra emelkedett a decemberi 100,1 pontról.

Szakértők romló mutatóra, 97,5 pontra számítottak januárra.

Tavaly januárban az index gyengébb volt, 92,4 ponton állt. Svájc gazdasági államtitkársága (SECO) decemberben 0,8 százalékról 0,9 százalékra javította a 2019. évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, miközben továbbra is arra számít, hogy a kereskedelmi feszültségek és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére.

A SECO szeptemberig 1,1 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt, akkor a becslését 0,8 százalékra rontotta, majd decemberben 0,9 százalékra javította.

Végleges adat a svájci gazdaság tavalyi teljesítményéről még nem áll rendelkezésre, de ha a decemberi előrejelzés igaznak bizonyul, akkor az lesz a svájci gazdaság legrosszabb éve 2012 óta, amikor 1,0 százalékos növekedést mértek.

Svájc GDP-je 2018-ban 2,2 százalékkal nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.