időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Közös egyházi gondok Romániában

Pataky István
2020.02.11. 19:24

Érzékenyen érintik a közösségeket az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását elutasító romániai bírósági ítéletek, hiszen a rendszerváltás után az egyházaktól azt várták az emberek, hogy újra ellássák történelmi szerepüket oktatási, társadalmi, kulturális téren – hangsúlyozta Veress Emőd, a bukaresti Balassi Intézetben tartott hétfő esti fórumon. A Magyarország romániai nagykövetsége és kulturális külképviselete által kezdeményezett konferencián kiderült: bár a rendszerváltás után Bukarest a teljes visszaszolgáltatás elvét hirdette meg, a restitúció eredményével minden felekezet elégedetlen.

Camelia Moldoveanu, a romániai zsidók történelmét kutató központ képviselője elmondta: a zsidó hitközségek elkobzott vagyonának visszaszerzését a levéltári anyagok titkosítása nehezíti. Valeriu Median atya, a görögkatolikus egyház képviselője elmondta, a két világháború között csaknem kétezer templomuk volt a román görögkatolikusoknak, de máig alig kétszáz ingatlanukat kapták vissza. Marchut Réka, a budapesti Kisebbségkutató Intézet munkatársa előadásában rámutatott: a nemzetállam megteremtését célul kitűző Románia már az 1921-es agrárreformmal elkobozta a nagybirtokosnak számító római katolikus egyháztól mezőgazdasági területe és erdővagyona túlnyomó részét.

Kósa András László, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, a román közvélemény előtt kevésbé ismert a restitúció helyzete, akárcsak az egyházi ingatlanok XX. századi tulajdonviszonyai. – A konferencián törekedtünk arra, hogy a „magyar” egyházak mellett a zsidó hitközségek és a román ortodox, valamint görögkatolikus egyház helyzetét is megvilágítsuk – fogalmazott Kósa András László. Kiemelte, az eseményen jelen volt Miguel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius is. Kérdésünkre, hogy segített-e a kerekasztal egy esetleges közös fellépésben a visszaszolgáltatást akadályozó tényezők felszámolásában, az intézet igazgatója azt mondta, bízik benne: a felekezetek, egyházak vezetőihez is eljut a konferencia konklúziója.

Kósa András hangsúlyozta, hogy bár rendkívül szerteágazó és különböző helyzetekkel lehet találkozni, fontos Valeriu Median atya megfogalmazása, miszerint ki kell nyújtani a keresztyén szeretet baráti kezét egymás felé a vallásfelekezeti restitúció kérdésében is.

Közben a román képviselőház elfogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvénykezdeményezését, amely a visszaszolgáltatott javak valós értékfelmérését biztosítaná, valamint arra kötelezné az államot, hogy a restitúciós folyamatban bizonyítsa be, nem jogtalanul kobozta el a tulajdont.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.