Megszűnhet az orosz kormánypárt

Teljesen átalakulhat az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország – értesült a Meduza orosz lap. Megváltozhat a párt neve és vezetői struktúrája is, és távozásra kényszerülhet a jelenlegi vezetője, korábbi miniszterelnök Dmitrij Medvegyev. 2021 őszén parlamenti választások jönnek, a változások a párt megújítását szolgálják a politikai megmérettetés előtt.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 26. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeolvadás révén alakulhat át az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország az egyik orosz lap, a Meduza belső értesülései szerint. A párt a kormánykörök által még 2011-ben létrehozott társadalmi mozgalommal, az Összorosz Népi Fronttal olvadhat egybe. Oroszországban 2021 szeptemberében tartanak parlamenti választásokat, a kormánypárt reformja minden jel szerint ezzel állhat összefüggésben. 2011 óta az Egységes Oroszország népszerűsége folyamatosan csökken, legutóbb a 2018-ban bejelentett nyugdíjkorhatár emelése rontotta a helyzetét. Az állami Orosz Közvélemény-kutató Intézet adatai szerint 2018 közepén a párt népszerűsége 48 százalékon állt, míg 2020 februárjára már csak 32,7 százalékon. Eredetileg már az Összorosz Népi Front 2011-es alapítása is azt a célt szolgálta, hogy a kormánypárt megcsappant népszerűségével szemben egy új, kormányhoz kötődő politikai mozgalom jöjjön létre. A Meduza szerint a párt neve is meg fog változni a jövő évi parlamenti választások előtt.

A megújult párt hatalmi struktúrája is teljesen átalakul, három társelnöke lesz, és a korábbi miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev is elveszítheti pártvezetői pozícióját. Medvegyev és kormánya egy hónappal ezelőtt, január 15-én mondott le, miután az elnök, Vlagyimir Putyin nagyszabású alkotmánymódosításokat jelentett be. A volt kormányfő számára egy új pozíciót kreáltak – ő lett az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, és megtartotta a kormánypártban betöltött elnöki posztját is. A biztonsági tanács nemzetbiztonsági kérdésekben támogatja a mindenkori államfő munkáját, a szerv vezetője az orosz elnök.

Medvegyev Putyin egyik legközelebbi munkatársának számít, 2003-ban az elnöki adminisztráció vezetője lett, majd 2005-től miniszterelnök. 2008–2012 között helyet cserélve Vlagyimir Putyinnal átült az elnöki székbe, majd az első ciklus lejártával nem indult újra az elnökválasztáson, 2012-től ismét kormányfői posztot kapott. Az elmúlt években pozíciói alaposan meggyengültek az orosz gazdaság rossz teljesítménye és az őt ért korrupciós vádak miatt, így a szakértők szerint Medvegyev háttérbe húzódása és eltüntetése a párt éléről azt a célt szolgálja, hogy a kormánypárt új lappal indulhasson neki a parlamenti választásnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.