Szerdán bukhat el az impeachment

Magyar Nemzet
2020. 02. 03. 7:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét közepén érhet véget a Donald Trump elleni közjogi felelősségre vonási eljárás, az impeachment szenátusi tárgyalási szakasza, és az esküdtek szerepét betöltő szenátorok minden bizonnyal felmentik az elnököt a vádpontok, köztük a hatalommal való visszaélés alól.

A végszavazást szerdán tartják majd. Ez a helyzet azt követően alakult ki a Capitoliumon, hogy a szenátus 51:49 arányban leszavazta a demokraták javaslatát újabb tanúk beidézésére és további 28 ezer dokumentum bekérésére. Chuck Schumer, a demokraták vezetője nagy tragédiának nevezte a döntést, azt pedig galádságnak, hogy így alakult az impeachment.

A voksolást az első elemzések Trump és Mitch McConnell republikánus frakcióvezető győzelmeként értékelték. A hét elején már csak a záró nyilatkozatok megtételére kerül sor. De a demokratáknak sikerült elérniük, hogy Trump kedden még úgy tarthatja meg a kongresszus két háza előtt az „unió állapotáról” szóló szokásos évértékelő beszédét, hogy még alkotmányos vád alatt áll majd. Trumpot ellenfelei ezzel zavarba akarták hozni.

Ugyanilyen helyzetben volt huszonegy évvel ezelőtt Bill Clinton demokrata elnök is, akit még nem mentettek fel a hamis tanúzás vádja alól a Lewinsky-ügyben, amikor a Capitoliumon beszélt. De Clinton a második elnöki ciklusát töltötte ekkor, és Trumppal ellentétben nem volt újraválasztható. Amerikai elnököt még soha nem sikerült impeachmenttel megbuktatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.