időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Valószínűleg a tobzoska közvetítésével terjedt át a vírus állatról emberre

Forrás: MTI
2020.02.09. 22:42

Valószínűleg a tobzoska közvetítésével terjedt át a koronavírus állatról emberre – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

A szakértő azt mondta: a tobzoskában olyan koronavírust mutattak ki, amelynek genetikai információja szinte teljesen megegyezik az emberekben található „új típusú koronavíruséval”.

Hozzátette: a koronavírusok nem ritkák, az embernek jelenleg legalább négy különböző koronavírusa van, amelyek légzőszervi és emésztőszervi megbetegedéseket okoznak, a háziállatoknak is számos fajta koronavírusa van, a vadállatokban élő koronavírusok száma pedig még több.

Rusvai Miklós szerint mivel gyorsan mutálódik, nagy valószínűséggel vakcina nélkül is eltűnhet a vírus. Például a SARS vagy más állati koronavírus – például a TGE nevű sertésbetegség – tűnt el úgy, hogy mire a vakcinát kidolgozták volna ellene, már nem volt szükség rá – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.