Biden már átvette a vezetést

Idős, keleti parti fehér férfi marad az Egyesült Államok – ez szinte biztosra vehető a szuperkedd után, amelyen számos szövetségi államban szavaztak Donald Trump elnök novemberi kihívójáról a Demokrata Párt hívei. Az eddigi első, a radikális baloldali Bernie Sanders győzött ugyan Kaliforniában, a legjelentősebb államban, de a centrista Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke számoshelyen nyert. Michael Bloomberg alig debütált, már vissza is lépett.

2020. 03. 05. 6:44
US Democratic presidential candidateJoe Biden holds a campaign rally in Virginia
Győzelmi öröm Virginiában. Folytatja, Joe? Fotó: MTI/EPA/Samuel Corum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden vagy Bernie Sanders: az itt a kérdés – ez körvonalazódott tegnapra a szuperkedd után, amikor számos szövetségi államban voksoltak a Demokrata Párt előválasztási sorozatán.

A küzdelem azért folyik, ki lehet Donald Trump elnök kihívója a novemberi választáson, addig azonban a nyári jelölőkonvencióra legalább mintegy kétezer delegátus szavazatát kell megnyernie a győztesnek. A nem hivatalos szuperkeddi eredmények szerint Biden – aki 2009 és 2017 között volt Barack Obama alelnöke – ötszáz fölött tart már küldöttvoksokban, megelőzve Sanders szenátort.

Győzelmi öröm Virginiában. Folytatja, Joe?
Fotó: MTI/EPA/Samuel Corum

– Biden mostani visszatérése az éllovas szerepébe helyezi őt: kemény versenyfutás várható Sandersszel az elnökjelöltségért – mondta a Magyar Nemzetnek Mitchell McKinney, a Missouri Egyetem professzora. Barry Casselman politikai elemző pedig – aki Minneapolisból nyilatkozott lapunknak – azt hangsúlyozta, a most következő demokrata előválasztásokon Biden és Sanders révén a demokraták két szárnya is küzdelmet folytat egymással a párt feletti befolyásért. Márciusban például Michi­gan, Florida, Ohio és Illinois következik a fontosabb – mert népesebb – államok közül; ezek nemcsak az előválasztáson, de novemberben is sorsdöntőek lehetnek.

A demokrata versengés azt követően szűkült gyakorlatilag két főre, hogy tegnap feladta a küzdelmet Michael Bloomberg. A New ­York-i mil­liárdos ugyan most, a szuperkedden szállt csak versenybe, de mindössze Amerikai Szamoán tudott nyerni. Esélytelen Elizabeth Warren szenátor, az utolsóként versenyben maradt nő is, aki még saját államát, Massachusettst sem tudta megnyerni, ami pedig abszolút minimumnak számít.

Az ő visszalépése is csak idő kérdése, ahogy a napokban bedobta a törülközőt az évindító iowai jelölőgyűlésen még jól szereplő Pete Buttigieg, valamint Amy Klobuchar szenátor is. Mindketten Biden mögött sorakoztak fel. Biden most egy sor déli államban sikert aratott, köztük váratlanul Texasban is.

Mindebben szerepe lehetett annak, hogy a demokrata mezőnyből a volt alelnök a legnépszerűbb a feketék körében, ami a múlt szombaton a dél-karolinai győzelmet is biztosította számára. Sanders ezúttal megnyerte a saját államát, Vermontot, de az igazi nagy fegyverténye Kalifornia, a legnépesebb állam meghódítása – kérdés, mire lesz ez elég a továbbiakban. Bloomberg, a volt New York-i polgármester visszalépésével a világvárost is magában foglaló népes államban kiélezett küzdelem várható majd az inkább a centrista pártelit ideológiáját képviselő Biden, valamint a radikális baloldali – amerikai megfogalmazással: liberális – Sanders között.

Donald Trump számára a republikánus elnökjelöltség megszerzése eddig is csak formalitás volt; ez a kiváltság szinte mindig megilleti a Fehér Ház lakóját. De most is sorra nyerte az egyes államokat.

Trump hamarosan, még jóval a pártkonvenció előtt maga mögött tudhatja a küldöttek többségét. – Joe immár a legjobb úton van ahhoz, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen – ismerte el tegnap az elnök, akinek kampánycsapata inkább Sanderst látná szívesen kihívóként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.