Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Bölöni László is támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

2020.03.10. 15:54
Bölöni László is támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

A legsikeresebb erdélyi magyar labdarúgó és edző, Bölöni László is támogatja a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését.

„Európa különböző régióinak gazdasági helyzete, az ott élő emberek tisztelete és segítése valamennyiünk kötelessége. Az enyém is. Ezért aláírom, és kérem írjátok alá ti is a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, felsorakozva ezáltal a mi Székelyföldünk támogatása mellé. Én megteszem. Tartsatok velem” – fogalmazott a román labdarúgás „aranygenerációjának” vezéralakja, aki aktív játékosként legnagyobb sikereit a bukaresti katonacsapatban érte el, és aki edzőként olyan világsztárok felfedezésében és formálásában játszott meghatározó szerepet, mint a többszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo.

A jelenleg is külföldön edzősködő szakember egyébként soha nem szakadt el szülőföldjétől, marosvásárhelyiként figyelemmel kíséri a székelyföldi közéleti eseményeket is.

Miről szól a kezdeményezés? Hogyan lehet csatlakozni?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority SafePack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.