Folytatódnak a kijevi személycserék

Folytatódik a hatalom teljes újjászervezése Ukrajnában: a parlament ezúttal újabb vezető tisztviselő, a legfőbb ügyész menesztéséről döntött.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 06. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a hatalom teljes újjászervezése Ukrajnában: a parlament ezúttal újabb vezető tisztviselő, a legfőbb ügyész menesztéséről döntött. Ruszlan Rjabosapka fél évet töltött el a tisztségben, ennyi idő alatt komoly eredményeket még nem mutathatott fel. Ukrán sajtóértesülések két okkal magyarázzák a felmentését: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt elégedett a korrupciós ügyek felderítésével. Zelenszkij programjának egyik fő pontja a korrupcióval való radikális leszámolás, de a megválasztása óta lassan eltelt egy év alatt nem tudott jól látható, példáértékű eredményeket felmutatni e téren. A legfőbb ügyészség az előző elnök, Petro Porosenko ellen is vizsgálódott de sikertelenül; ezt is felróhatták Rjabosapkának. A bukásához vezető másik lehetséges indok, a PrivatBank ügyében folytatott nyomozás, amit nem nézhetett jó szemmel a bank korábbi tulajdonosa, Igor Kolomojszkij milliárdos, aki jó kapcsolatokat ápol az elnökkel.

Rjabopaska menesztése a februárban már megkezdődött sorba illeszkedik: Zelenszkij a múlt hónapban leváltotta Andrej Bogdant, az elnöki adminisztráció vezetőjét, ezen a héten pedig a teljes kormány távozásra kényszerült. Az új miniszterelnök Denisz Smigal, aki elődje, Olekszij Honcsaruk helyettese volt. Honcsaruknak csak négy minisztere tarthatta meg a pozícióját, Arszen Avakov belügyminiszter, az igazságügyért felelős Denisz Maljuszka, Vlagyiszlav Kriklij infrastruktúráért felelős miniszter, valamint Mihail Fjodorov, a digitális átalakulásért felelős tárca vezetője. A korábbi külügyminiszter, Vadim Prisztajko a miniszteri kabinetben maradt, de helyet cserélt Dmitrij Kulebával. Utóbbi kapta a külügyi tárcát, míg Prisztajko az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes lett. A védelmi miniszteri tárcáért komoly tapasztalatokkal rendelkező katona, az ukrán haderő altábornagya, Andrej Taran felel már.

A változások egészen új felállást eredményeznek az ukrán belpolitikában. Európa legfiatalabb, politikai tapasztalatokkal alig rendelkező kormányának helyére idősebb és tapasztaltabb kabinet érkezett. A kormány tagjainak átlagéletkora 39 évről 47 évre nőtt. Az egyben a mindenkori legfiatalabb ukrán kormány egyúttal a legrövidebb ideig volt hatalmon. Az elnök által meghirdetett fiatalítás és politikai megújulás – úgy tűnik – nem vált be. Zelenszkij azt követően döntött a hatalmi felállás újjáalakításáról, hogy az előző kormány iránti bizalom tavaly szeptember óta a felére, 28 százalékos támogatottságra esett vissza,

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.