Teljes amerikai bevándorlási stop

A koronavírus-járványra mint láthatatlan ellenségre, valamint a munkahelyek védelmére hivatkozva a törvényes bevándorlás ideiglenes leállítását jelentette be az amerikai elnök. A kór nyomán előállt válság hetek alatt 22 millió munkahelyet számolt fel. Bejelentették azt is, még az idén 724 kilométernyi fal épül a mexikói határon a migráció feltartóztatására.

2020. 04. 21. 16:41
US Closes Border to Non-Essential Traffic During Coronavirus Pandemic
epa08310557 Travelers wait to cross into the United States at the San Ysidro Port of Entry border crossing in Tijuana, Baja California, Mexico, 20 March 2020. US President Donald J. Trump announced on 20 March that the US-Mexico border would be closed to non-essential travelers due to the coronavirus pandemic. EPA/CHRISTIAN MONTERROSA Fotó: CHRISTIAN MONTERROSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Rendes Alexandra nemrég tanulmányúton járt New Yorkban, az egyik világcég szervezésében. Épphogy megérkezett, mielőtt életbe lépett volna az európaiakra vonatkozó amerikai beutazási tilalom, majd a veszélyhelyzet előtti utolsó menetrendszerű járatok egyikével tért haza. Az online marketingesként dolgozó 25 éves fiatalasszony arra készült: amint lehet, úgynevezett vállalati szponzorálású munkavállalói vízummal települ ki az Egyesült Államokba.

De könnyen lehet, terve most kútba esik annak a mikroblogbejegyzésnek a nyomán, amelyet Donald Trump elnök keddre virradóra tett közzé a Twitteren. – A láthatatlan ellenség támadására, valamint a nagyszerű amerikai állampolgárok munkahelyeinek védelmére tekintettel elnöki rendeletet fogok aláírni az Egyesült Államokba való bevándorlás ideiglenes leállítására – írta az elnök a koronavírus-járványra és annak gazdasági következményeire utalva. Mintegy 800 ezer amerikai fertőződött meg, több mint 42 ezren haltak bele a kórba, és négy hét leforgása alatt 22 millió új igénylő folyamodott munkanélküli-járadékért az élet leállása nyomán. Elemzők arra számítanak, hogy a munkanélküliségi ráta hamarosan eléri a nyolcvan éve példátlan 20 százalékot, és évekig tarthat, amíg helyreáll a gazdaság.

Fotó: MTI/EPA

Mindennek nagy politikai tétje is van Trump számára, aki novemberben az újraválasztására készül, és elemzők szerint az őszre az lesz a kampány döntő eleme, hogy mennyiben sikerült tompítani a járvány egészségügyi és gazdasági hatásait. A legutóbbi felmérések szerint Trump várható ellenfele, Joe Biden néhány százalékponttal vezet az elnök előtt. Az amerikai sajtó arra számít, hogy a törvényes bevándorlás átmeneti leállítására napokon belül megszületik a jogszabály, amelynek értelmében nem adnak majd ki a letelepedésre jogosító zöldkártyákat, sőt – kevés kivétellel – várhatóan azokat sem fogadják, akik már kaptak ilyet, de nem utaztak még be az Egyesült Államokba. Trump 2017 januárja óta tartó elnöksége alatt fokozatosan igyekszik leszorítani a bevándorlási mutatókat. Három év alatt 25 százalékkal, évi félmillió alá csökkent a legálisan érkezők száma.

A törvénytelen bevándorlókkal együtt 46 másodpercenként érkezik új jövevény a 330 milliós országba a népszámlálási hivatal adatai szerint. Keddi tájékoztatóján Trump kifejezetten nógatta a hadsereg főmérnökét, hogy részletezze, milyen ütemben épül a fal a mexikói határon a migráció visszaszorítására. Todd Semonite altábornagy elmondta, a munka folyamatos, decemberre 724 kilométert építenek, ebből 264 kilométernyi készült el. A határszakasz 3145 kilométer hosszú.

Vízumlottó-eredmény csak júniusban

Korlátozottan, csak sürgősségi útlevél-kibocsátásra, illetve halaszthatatlan amerikai utazásokhoz szükséges vízuminterjúkra vehetők jelenleg igénybe a budapesti amerikai konzulátus szolgáltatásai – tudtuk meg a külképviselettől. Az amerikai külügyminisztérium a Covid–19-járvány elhárítására összpontosítja erőforrásait, és a külföldön élő amerikai állampolgárok igényei élveznek elsőbbséget, tették hozzá. Trump mostani bejelentése a bevándorlás felfüggesztéséről ugyanakkor Budapesten egyelőre nem érezteti hatását. Az amerikai vízumlottó keretében a 2021-es évre bevándorlásra jelentkezők úgynevezett státuszellenőrzése – azaz amikor megtudhatják, kiválasztották-e őket – az idén a járvány miatt egy hónap késedelmet szenved, és június 6-ától érhető el online, tudtuk meg. De a külképviselet azt ígéri, októbertől megkezdi a vízuminterjúkat. – Amint lehet, helyre fogjuk állítani a vízumokkal és útlevelekkel kapcsolatos rutinszolgáltatásokat is, de jelenleg nem tudunk erre pontos dátumot adni – közölték a Magyar Nemzettel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.