időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen az országtól

Forrás: facebook.com/orbanviktor, MTI, Origo
2020.05.15. 12:54
Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen az országtól

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy

a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.

A kormányfő erről pénteken Belgrádban beszélt, az Aleksandar Vucsics szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett: a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet ezt a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra – közölte.

A különleges felhatalmazás visszaadása után mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért, és hogy elismerje a magyar védekezés sikerességét – tette hozzá Orbán Viktor, kijelentve:

sikeresen védtük meg a hazánkat, bármely országgal összehasonlítható a teljesítményünk, demokratikus keretek között tettük ezt meg, és a felhatalmazás után a szokásos parlamentáris rend kereteihez vissza fogunk térni.

Azt is mondta, hogy az uniós vitákból Magyarország erkölcsileg és lelkileg megerősödve fog kikerülni a következő hetekben.

A miniszterelnök úgy értékelt:

azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntéshozatali mechanizmusból.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi együttműködést kérdésre válaszolva úgy kommentálta: – Nyugaton akadozott, a keleti működött, a közép-európai pedig megerősített bennünket.

Az EU-ról úgy fogalmazott: reméli, a második csatában, a gazdaság újraindításában jobb lesz a teljesítménye, mint a járványválság kezelésében.

- Kínával ugyanakkor Magyarország felépített egy légihidat, amelyen 120 repülőgépnyi szállítmány érkezett Magyarországra, és így a raktárkészleteket is sikerült felhalmozni, amivel a tudósok szerint október-novemberi második járványhullámmal szemben is sikeresen lehet védekezni – közölte Orbán Viktor.

- A regionális együttműködés is kiválóan vizsgázott – hangsúlyozta a közép-európai járványügyi védekezésről szólva.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucsics
MTI/MTI Fotószerkesztõség/Koszticsák Szilárd

Belgrádi munkalátogatásáról a kormányfő azt mondta, azért utazott a szerb fővárosba, hogy biztassuk egymást. Ugyanis mind Magyarország, mind Szerbia megnyerte az első csatát: mindkét országban sikerült megfékezni a koronavírus-járványt. Most egy második csata kezdődik, ez a gazdaság újraindítása, és ebben kell egymást bátorítani – hangsúlyozta.

A magyar-szerb kapcsolatokról szólva jelezte, hogy

a két ország kereskedelmi forgalma tavaly rekordot döntött,

és a teherforgalom, valamint a határ menti ingázás jelenleg is zajlik Magyarország és Szerbia között.

Támogatásáról biztosította a magyarországi szerb beruházásokat is, a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal építéséről pedig úgy nyilatkozott, hogy az is gyorsuló fázisba lépett. – Mindenki láthatta, hogy a kínai áruk eljuttatása Európába a jövő egyik kulcskérdése, és a vasútvonal ennek a felgyorsítását segíti majd elő – mondta.

Hozzáfűzte, közös gázvezeték-építés is várható, és előállhat az a helyzet, hogy Magyarország Szerbia területéről is kaphat gázt, ami eddig csak fordítva működött.

Megjegyezte, Magyarországnak össze kell szednie magát, ha versenyben akar maradni Szerbiával a gazdasági növekedés ütemét tekintve.

Orbán Viktor megerősítette:

Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és azt várja a brüsszeli intézményektől, hogy nyissák meg azokat a tárgyalási fejezeteket, amelyekre Szerbia készen áll.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, Európában Szerbiával újra számolni kell, Szerbia visszanyerte a tekintélyét, és visszatértek az európai politikába. Ezt üdvözölte, mert egy megerősödő Szerbia közreműködhet a Balkán stabilitásában. – Ma az EU-nak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az EU-ra – emelte ki, egyenlő elbánást kérve Belgrádnak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Aleksandar Vucsics: A két ország kapcsolatában sok lehetőség rejlik még

Vucsics a két vezető közös sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormányfővel a gazdaság, a sport, a kultúra és a diplomácia területét érintő kérdésekről és együttműködési lehetőségekről tárgyaltak. Szó esett a Budapest-Belgrád és a Szabadka-Szeged-Baja vasútvonal kiépítéséről, valamint a koronavírus-járvány elmúltát követően a gazdaság újraindításáról mindkét országban, illetve arról is, hogyan léphetnek fel esetleg a szerb és a magyar cégek közösen a piacon.

Rámutatott, hogy

a két ország kapcsolatai történelmi csúcson vannak az élet minden területén. Mint mondta, hálás Orbán Viktornak, amiért néhány évvel ezelőtt volt bátorsága ahhoz, hogy ezeket a kapcsolatokat elkezdje építeni.

A gazdasági kapcsolatok sem voltak még ilyen jók, tavaly 1,7 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított a két ország, és a koronavírus-járvány ellenére az idei év első harmadában további növekedés volt tapasztalható.

Aleksandar Vucsics köszönetet mondott minden magyar befektetésért Szerbiában. Rámutatott, hogy a magyar vállalkozók nemcsak a magyar lakta településeken fektetnek be, hanem az ország teljes területén, például a dél-szerbiai Ariljében málnafeldolgozóüzemet építettek.

Ezenfelül megköszönte Magyarország támogatását Szerbia európai integrációja során, kiemelte, hogy a magyar uniós biztos sokat segít Szerbia előrelépésében. – Meg vagyunk győződve arról, hogy magyar segítséggel megvalósulhat Szerbia európai jövője – húzta alá.

Újságírói kérdésre válaszolva Aleksandar Vucsics elmondta: Magyarország mindig Szerbia mellett állt, rengeteget fektetett Szerbiába, csak javultak a kétoldalú kapcsolatok, nem volt Magyarországnál hangosabb szószóló Európában Szerbia mellett, és Magyarország akkor is Szerbia mellett állt, amikor más országok Belgrád kisebbségpolitikáját bírálták, ezért Szerbia csak hálás lehet Budapestnek és Orbán Viktornak.

A magyar miniszterelnök volt az egyetlen, aki ki merte mondani, hogy nagyobb szüksége van az Európai Uniónak Szerbiára, mint Szerbiának az Európai Unióra

– húzta alá.

Aleksandar Vucsics köszönetet mondott továbbá Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, amiért hidat képez a két ország között, ahogy a Szerbiában élő magyarok is hidat képeznek, összekötő kapcsot jelentenek a két nép között.

Megérkezett Szerbiába Orbán Viktor és Szijjártó Péter

A magyar kormányfő a délelőtti órákban érkezett meg a szerb fővárosba, erről egy rövid videó került fel Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalára.

 

A belgrádi tárgyalásokon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz, a magyar diplomácia vezetője Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.