Visk fellélegezhet – van esély a Beregszászi járás megmaradására is

Hatásosnak bizonyult a viskiek lobbija, mégsem kell a számottevő magyar közösséggel rendelkező nagyközségnek a járásközpont Huszthoz csatlakoznia, hanem a szomszédos Velétével alkothat egy kistérséget – ez derül ki az ukrán kormány közigazgatási reformot taglaló legújabb kormányhatározatából. Az ukrajnai decentralizációnál maradva: a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az első hírekkel ellentétben Beregszász továbbra is járási központ maradhat.

2020. 05. 28. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet éppen ma írt arról, hogy a kárpátaljai magyarlakta Visk lehet az egyik vesztese az Ukrajnában zajló területi-közigazgatási reformnak. A megyei önkormányzat korábban hiába támogatta a helyiek akaratát a Velétével való egyesülésre, a kijevi kabinet dolgozószobáiban önkényesen a jelenlegi járási központhoz, Huszthoz csapták az egykori Tisza-menti magyar koronavárost. A döntésbe nem törődtek bele az ott lakók, számos fronton tiltakozásba kezdtek, ügyüket felkarolta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) is, a megyei vezetés szintén a helyiek pártját fogta. Az összefogás meghozta a gyümölcsét, a legújabb kormányhatározat mégis engedélyezi, hogy Visk Velétével alkosson egy kistérséget.

Ukrajnában még 2015-ben született törvény a decentralizációs folyamat elindításáról, melynek 2019 végéig kellett volna megtörténnie, de miután ez nem sikerült, most 2020 nyara a végső dátum, hiszen az idén ősszel esedékes helyhatósági választásokat már eszerint tartanák. A reform célja az addigi megközelítőleg 30 ezer települést – melyből 459 város – 1300 kistérségbe tömöríteni, és a 475 járást 100-ra redukálni. Kárpátalján a magyarok lakta területeken a Beregszászi járásban Beregszász, Bátyú, Nagybereg, Nagybégány és Mezőkaszony központtal, a Nagyszőlősi járásban Tiszaújlak és Tiszapéterfalva központtal, az Ungvári járásban Nagydobrony, Szürte, Kincseshomok és Csap központtal alakulhatnak kistérségek. A Felső-Tisza szórványvidékén pedig Visk lesz a magyar központú bástya.

A reform végső szakaszának a helyi magyar közösség szempontjából az a leglényegesebb kérdése, hogy megmarad-e a Beregszászi járás? Eddig arról szólt a fáma, hogy az eddigi 13 járásból csak 4 maradhat és Beregszász nem lesz közte, a Munkácsihoz kell csatlakoznia. Ám elképzelhető, hogy ez mégsem így lesz. A Magyar Nemzet saját forrásból úgy értesült, hogy Kijev gesztust gyakorolhat és megmaradhat a Beregszászi járás. Volodimir Zelenszkij elnök ezt az Orbán Viktor miniszterelnökkel való közelgő találkozóján jelentheti be, ahogyan azt is, hogy a választási törvény megmarad a jelenlegi formájában, ami reális esélyt ad a magyar pártoknak a megyei önkormányzatba való bekerülésre. Volt egy olyan terv, ami teljesen ellehetetlenítette volna a magyar pártok indulását.

Egyébiránt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken 1120 kilométert megtéve Budapestre utazik autóval, hogy személyesen találkozzon magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. Várhatóan megállapodás születik a Kárpátaljának felajánlott 50 millió eurós kötött hitelsegélyről, ami júniusban járt volna le, de a magyar fél meghosszabbítja azt.

A két tárcavezető részletekbe menő egyeztetést folytat Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor találkozójának ügyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.