A járványhelyzet miatt számolnák fel a sajtószabadságot

A kormány különleges jogosítványaival taposná el az ellenzéket, és attól sem riad vissza, hogy korlátozza a médiában kapott nyilvánosságát.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 26. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A médiáért felelős macedón kormányügynökség (AVMU) azzal vádolta meg a szociáldemokrata kormányt (SDSM), hogy visszaél a járványhelyzet miatti különleges helyzetével, hogy módosítsa a médiaszabályozást és csökkentse az ellenzék megjelenéseit a választások előtt. Az ügynökség igazgatója, Zoran Trajcevski elmondta, hogy hatalmas politikai nyomás alatt van, hogy illegális döntést hozzon.

A törvény szerint a választások előtt a műsoridőt egyenlően kell felosztani a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt között. Ez azt jelenti, hogy a szociáldemokrata kormánynak meg kell osztania idejét koalíciós partnerével, míg az ellenzéki VMRO a teljes időt kihasználhatja, mivel azt a második legnagyobb ellenzéki párttal kellett volna megosztania, amely viszont koalíciós megállapodást írt alá a kormánypárttal és nem függetlenül indul. Így a VMRO kapja a teljes, ellenzéknek szánt időt.

A kormány ezt nem tudta lenyelni, és rendeletben írta elő, hogy csökkenteni kell az ellenzék műsoridejét. Az AVMU rámutatott, hogy 2019-ben, az elnökválasztások alkalmával a kormány egy jelöltet állított két ellenzékivel szemben, és a kormánynak volt kétszer annyi ideje, de ez akkor valamiért nem zavarta őket. Hozzátette, 1990 óta nem látott jelenség, hogy a kormány határozza meg azt, a szabályozó szerv miként ossza el a műsoridőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.