időjárás 1°C Vilma 2023. december 5.
logo

A román államfő ismételten megmutatta, hogy magyarellenes

Forrás: MTI
2020.06.22. 12:48

Az új román–magyar határátkelő létesítésének megakadályozásával Klaus Johannis román államfő ismételten megmutatta, hogy magyarellenes – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő.

Klaus Johannis a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen emelt alkotmányossági óvást – fűzte hozzá.

Mindezt annak ellenére, hogy a bukaresti képviselőház 305 igen szavazat, 1 tartózkodás és 1 nem szavazat mellett elfogadta, hogy a román kormány kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Magyarországgal a magyar–román–szerb hármas határnál található új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról – emlékeztetett a szakértő.

Mint elmondta, az államfő szerint azért sérti a román alaptörvényt a képviselőház által megszavazott törvény, mert általa a parlament beavatkozik az államfő és a kormány hatáskörébe.

Klaus Johannis azzal is érvelt, hogy az ügymenet nem megfelelőképpen zajlott, véleménye szerint törvényi szabályozásra csak a két külügyminisztérium közötti egyeztetések, a határátkelőhely megvalósíthatóságának vizsgálata és az ő tájékoztatása után kerülhetett volna sor – ismertette Pászkán Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.