időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: Brüsszel hazudott a szankciókról

Hatalmas fölénnyel nyertek Vucsicsék, jól szerepelt a VMSZ

Forrás: MTI, PANNON RTV
2020.06.21. 22:54
Hatalmas fölénnyel nyertek Vucsicsék, jól szerepelt a VMSZ

Korábban nem tapasztalt támogatásról biztosították az állampolgárok a Szerb Haladó Pártot (SNS), ilyen arányú győzelemre senki nem számított – jelentette ki Alekszandar Vucsics államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke vasárnap este a szerbiai választások előzetes, nem hivatalos eredményeinek ismeretében, amelyekből ítélve a párt megszerezte a parlamenti mandátumok jóval több mint kétharmadát.

„Mindenhol győztünk, ott is, ahol vesztésre álltunk, ott is, ahol korábban mindig veszítettünk, és az összes külföldi szavazóhelyen is” – hangoztatta az SNS elnöke.

A Szerb Haladó Párt adatai szerint a valamivel több mint 6,5 millió választópolgár közül 3,3 millióan adták le szavazatukat vasárnap valamelyik választási listára a 21 közül, ebből több mint kétmillió szavazatot az SNS szerzett meg.

A közvélemény-kutató ügynökségek szerint a 250 fős belgrádi törvényhozásban a Szerb Haladó Párt körülbelül 180 mandátumot szerzett meg, míg a kétharmados többséghez már 167 mandátum is elegendő lett volna. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az Ipsos közvélemény-kutató adatai szerint az SNS-nek ennél is több, 189 mandátuma lesz, vagyis háromszor több, mint az összes többi parlamenti pártnak együttvéve. Vucsics ennek ellenére beszédében utalt arra, hogy a továbbiakban is koalíciós kormányzásra készül a pártja.

A párt számára a legutóbbi két választás is elsöprő diadalt hozott: az SNS 2014-ben is kétharmados, 2016-ban pedig abszolút többséget szerzett a parlamentben.

A második helyen, akárcsak az előző két választáson, a Szerbiai Szocialista Párt végzett, és 32 mandátumot tudhat magáénak.

A CeSID és az Ipsos mintavételi eljárással végzett felmérése alapján, 80,8 százalékos feldolgozottság után közölt nem hivatalos adatai szerint, a parlamentbe bejuthat még az Alekszandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó nevével fémjelzett lista (12 mandátum), ám sem a Szerb Radikális Párt, sem a Seprű 2020 néven induló ellenzéki tömörülés, sem a Szabad Polgárok Mozgalma nem érte el a háromszázalékos parlamenti bejutási küszöböt.

Emellett a magyar, az albán és bosnyák kisebbség listái is bekerülnek a parlamentbe. A CeSID és az Ipsos adatai szerint a Vajdasági Magyar Szövetségnek a jelenlegi négy helyett kilenc képviselője juthat be a parlamentbe.

Orbán Viktor is gratulált.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10158342267851093/?type=3&theater

Nem hivatalos adatok: a Vajdaságban is a Szerb Haladó Párt győzött, a VMSZ a második

A vajdasági tartományi parlamenti választáson is az országoshoz hasonlóan a Szerb Haladó Párt szerezte meg a szavazatok több mint felét – közölte a Vajdasági RTV a honlapján.

A Szerb Haladó Párt által közölt adatok szerint, az SNS a voksok 59,34 százalékát szerezhette meg a Vajdaságban, a második helyen a Vajdasági Magyar Szövetség végzett a szavazatok 13,4 százalékával, a harmadik helyet a Szerbiai Szocialista Párt tudhatnak magáénak a voksok 8,16 százalékának a megszerzését követően. A vajdasági tartományi parlamentbe a várakozások szerint bejuthat még a Vajdasági Front (4,68 százalék), valamint a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma (3,18 százalék).

A 120 fős tartományi képviselőházat és a tartományi kormányt az elmúlt négy évben a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciója vezette, és a várakozások szerint ez a következő négy évben is így lesz.

Pásztor István: A mai választások egyik győztese a VMSZ

Országos szinten annyi képviselője lesz a VMSZ-nek, mint amennyi még nem volt az utóbbi 27 évben – mondta el késő esti sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Ez az eredmény nem végérvényes, mindenki ebből dolgozik, és eszerint a Vajdasági Magyar Szövetségnek kilenc mandátuma lesz a képviselőházban. Elképzelhető, hogy ez nem lesz kilenc, amikor a szavazatok végső megszámlálása megtörténik.”

Tartományi szinten a nem hivatalos adatok alapján 15 mandátummal számol a párt. Ezzel pedig a VMSZ lesz a tartományi parlamentben a második legerősebb politikai erő – hangsúlyozta Pásztor.

Önkormányzati szinten Magyarkanizsán abszolút többséggel számol a párt, Topolyán fölényes győzelmet arattak. A VMSZ elnöke éjszaka azt mondta, Zentán és Kishegyesen még nincsenek eredmények, Szabadkán pedig megközelítőleg sincs végleges eredmény, de rekordszámú szavazatot kaptak helyi szinten.

Pásztor István, a VMSZ elnöke: „Emlékezet óta a Vajdasági Magyar Szövetség ennyi szavazatot önkormányzati választáson nem kapott. El szeretném mondani, hogy ezt az eredményt azért éljük meg történelminek, mert azt bizonyítottuk be, hogy nem igaz az az állítás, mely szerint a történelem kerekét nem lehet megfordítani. A VMSZ némi kis túlzással azt tudja ma mondani, hogy megfordította a történések kerekét egy folyamatos hátráló helyzetből, egy folyamatos lecsúszó helyzetből, egy folyamatos kiszorításból, kiszorítódásból, nemcsak, hogy mindezt megállította, de hihetetlen erőteljességgel meg is fordította.”

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megköszönte a részvételt minden szavazónak, majd elmondta, saját becsléseik szerint a VMSZ több mint hetvenezer szavazatot kapott.

Vajdasági eredmények

Fölényes győzelmet aratott Csantavéren a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ). A nem hivatalos adatok szerint köztársasági szinten mintegy 1710 szavazatot kapott, míg a Szerb Haladó Párt csak 550-et. A tartományi listán a VMSZ Csantavéren 1780 voksot kapott, míg az SZHP 520-at.

Magyarkanizsán köztársasági parlamenti szinten eddig 22 szavazóhelyen számolták meg a szavazatokat. Eszerint eddig az SZHP 1301 szavazatot tudhat magáénak, ami 20,11 százalékot jelent, a VMSZ 4427 szavazatot, ami 68,44 százalékot jelent. Tartományi szinten 21 szavazóhelyről vannak eddig hivatalos információink. Eszerint az SZHP 1187 szavazatot, a VMSZ pedig 4486 szavazatot kapott, ami községi szinten 70,52 százalékot jelent.

Hivatalos adatok szerint Magyarkanizsa községben eddig önkormányzati szinten 19 szavazóhelyet dolgoztak fel. Eddig 992 szavazatot kapott az SZHP, 3665 szavazatot kapott a VMSZ, ami 64,34 százalékot jelent. Az Ukrok polgári csoport 495 szavazatot, míg a Szocialista Párt 311 szavazatot és a Vajdasági Front 233 szavazatot tudhat eddig magáénak.

Törökkanizsán eddig két szavazóhelyről vannak hivatalos információk. Eddig 288 szavazatot az SZHP, 270 szavazatot a VMSZ, 55 szavazatot a Szerb Szocialista Párt kapott.

Majdány-Rábén önkormányzati szinten 113 szavazatot kapott a VMSZ, 53-at a Szerb Haladó Párt.

Joggal ünnepelhettek
Fotó: Reuters

Muzslyán összességében a VMSZ kapta a legtöbb szavazatot mindhárom szinten. Az önkormányzati választást 815 szavazattal, a tartományit 881 vokssal, a köztársaságit pedig 858 szavazattal nyerte meg. A négy szavazóhely közül háromban a VMSZ kapta a legtöbb szavazatot.

Szentmihályon a tartományi választásokon a VMSZ 258 szavazatot kapott, az SZHP pedig 85-öt. A köztársasági megmérettetésen a VMSZ-re 246-an voksoltak, az SZHP pedig 99 szavazatot kapott. Az önkormányzati szavazáson a VMSZ 231, az SZHP pedig 91 szavazatot kapott.

Erzsébetlakon az önkormányzati szavazáson a VMSZ 77 szavazatot kapott, 290-en a SZHP-re voksoltak. A tartományi megmérettetésen a VMSZ 106 voksot kapott, míg 268-an a SZHP-ra szavaztak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.