Elindultak a civil hajók az afrikai migránsokért

Három hónap járványügyi kihagyás után ismét kihajózott az Ocean Viking nevű civil hajó tegnap.

Magyar Nemzet
2020. 06. 23. 10:13
null
Pozzallo, 2019. október 30. Az Ocean Viking civil hajó 104 migránssal a fedélzetén kiköt a szicíliai Pozzallóban 2019. október 30-án. A francia SOS Mediterranée és a svájci bejegyzésû Orvosok határok nélkül (Msf) nem kormányzati szervezet közös hajója a bevándorlókat október 18-án vette fel a líbiai partoknál, tripoli kikötési engedély híján azonban tizenkét napig a nyílt tengeren tartózkodott. MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta Fotó: MTI/EPA/ANSA/FRancesco Ruta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónap járványügyi kihagyás után ismét kihajózott az Ocean Viking nevű civil hajó tegnap, és a Földközi-tenger középső része felé tart – jelentette az MTI az AFP francia hírügynökségre hivatkozva. A hajó legénysége a fedélzeten tartózkodó újságíróknak azt mondta, a líbiai partok felé veszik az irányt, hogy a tengeren bajba jutott embereket vegyenek a fedélzetükre. Az SOS Mediterranée francia civil szervezet hajója reggel, norvég felségjel alatt indult el Marseille-ből, és a tervek szerint csütörtökön ér az észak-afrikai ország partjainak közelébe.

Nicholas Romaniuk, az Ocean Viking tengeri műveleteinek koordinátora azt vetette az Európai Unió szemére, hogy nem tesz eleget a mentési kötelezettségeinek. Hozzátette: továbbra is sokan indulnak Európa felé a Földközi-tengeren. Ezt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is megerősítette: a szervezet szerint míg tavaly január elejétől május végéig 3712 ember indult Európába ezen az útvonalon, idén ugyanebben az időszakban ez a szám 8311 volt, azaz 150 százalékkal nőtt.

Az Ocean Vikinget – a Sea-Watch 3 nevű társával – februárban helyezték vesztegzár alá az olasz hatóságok a koronavírus-járvány miatt. A Sea-Watch 3 már június elején újrakezdte tevékenységét, az utóbbi napokban pedig máris 211 menedékkérőt vett fedélzetére a líbiai partok közelében. Június 10. óta aktív a Mare Jonio nevű hajó is, amely a hét végén kapott engedélyt, hogy kikössön Szicílián, 67 emberrel a fedélzetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.