Kínai hajók okoznak gondot Vietnamnak

Egyre gyakoribbak a hasonló összeütközések az ásványi anyagokban és halban gazdag Dél-kínai-tengeren.

Gál István
2020. 06. 18. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai hajók hatoltak be Vietnám felségterületére, nem egészen egy héttel azután, hogy egy hasonló incidens során a kínai parti őrség felborított egy vietnami halászhajót, Amerika pedig hosszú idő után megint hadihajókat küldött a térségbe. Pekingi források szerint ezúttal békés kutató tevékenységről van szó, de a kínai flották szabad mozgása más országok felségterületén jelképes erővel bír a konfliktusoktól terhelt térségben. Igaz ez a Kína által meghirdetett és a szomszédos országokra vonatkozó halászati tilalomra is, amelyet viszont Vietnam határozottan visszautasított.

Egyre gyakoribbak a hasonló összeütközések az ásványi anyagokban és halban gazdag Dél-kínai-tengeren, ahol Peking fokozza fellépését a kisebb országokkal szemben.

A Dél-kínai-tenger – nevével ellentétben – hagyományosan nem tartozik Peking fennhatósága alá. Néhány évvel ezelőttig a nemzetközi jognak megfelelően osztozott rajta Vietnammal, Indonéziával, Malajziával, Bruneivel és a Fülöp-szigetekkel, mígnem egyoldalúan ki nem nyilvánította igényét a globális áruforgalom szempontjából is stratégiailag fontos hatalmas területre. Az úgynevezett kilenc vonás elve alapján Kína magának követeli gyakorlatilag a teljes Dél-kínai-tengert, súlyosan sértve ezzel Vietnam és a Fülöp-szigetek területi integritását. Jellemző, hogy a kilenc vonás – amely a nevét a második világháború után Peking által a térképre rajzolt új határként szolgáló vonalakról kapta – déli irányban kétezer kilométerre távolodik Kína partjaitól, felölel több vitatott területet és alig pár tengeri mérföldre halad el a többi érintett ország szárazföldjétől.

A helyi viszonyokat és Peking háttérben végzett „puha erő” (soft power) politikájának hatékonyságát mutatja, hogy a Vietnami Kommunista Párt cenzúrázza a Kína tevékenységével kapcsolatos kritikus írásokat, valamint tiltja a területszerzését visszautasító polgári mozgalmakat. Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke pedig a napokban úgy nyilatkozott, Kínát nagyra becsült jó barátnak tartja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.