Kivégezhetik a szövetségi szinten halálra ítélteket az USA-ban

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság hétfőn a fellebbviteli bíróság döntését hagyta érvényben.

Forrás: MTI2020. 06. 29. 22:44
Handout of revamped lethal injection room at San Quentin State Prison
Méreginjekciós ágy Indianában Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét végrehajthatnak szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéleteket az Egyesült Államokban – döntött hétfőn a szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az alkotmánybíróság szerepét tölti be.

Az alkotmánybíróság négy halálra ítélt személy ügyvédjeinek beadványára reagálva hozta meg a döntést, érvényben hagyva egy fellebbviteli bíróság ítéletét, amely engedélyezte a halálos ítéletek végrehajtását.

A négy elítéltre szövetségi bíróságok mondták ki a halálos ítéletet, gyilkosság miatt. Ügyvédjeik azonban azzal érveltek, hogy a halálos injekcióval történő kivégzést nem „szakszerűen”, az előírt és halált okozó szereket nem megfelelően alkalmazva hajtják végre, s ezzel fizikai fájdalmat okoznak az elítéltnek. A halálos ítélet végrehajtását egy alsóbb fokú bíróság leállította, de ezt a döntést a washingtoni fellebbviteli bíróság semmisnek mondta ki április elején.

A szövetségi legfelsőbb bíróság hétfőn e fellebbviteli bíróság döntését hagyta érvényben.

Az indoklásként nyilvánosságra hozott rövid szövegből kiderült: a négy liberális alkotmánybíró közül ketten inkább újabb fellebbviteli bírósági meghallgatást szorgalmaztak.

A négy elítéltet júliusban és augusztusban egy indianai szövetségi börtönben végzik majd ki.

Bár az egyes amerikai tagállamokban változatlanul hajtottak végre a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket, de a szövetségi kormányzat 2003-ban – George W. Bush elnöksége idején – leállította a szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéletek végrehajtását. Az ok az ítélet végrehajtásának módja miatt kirobbant vita volt.

William Barr igazságügyi miniszter azonban tavaly bejelentette: a Trump-kormányzat szorgalmazza a halálbüntetések újbóli végrehajtását. A tárcavezető a törvényes rend fenntartásának szükségességével indokolta a szándékot. Mint mondta: „tartozunk annyival az áldozatoknak és a családtagjaiknak, hogy végrehajtjuk az igazságügyi rendszerünk által hozott ítéleteket”.

Méreginjekciós ágy Indianában
Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.