Megfékezték a vandálokat

Az elnöknek a fővároshoz való viszonya és a fegyveres erők mozgósítása a legkényesebb kérdések közé tartozik.

Magyar Nemzet
2020. 06. 08. 18:48
Protests after the death of George Floyd, in Washington
MINNEAPOLIS-POLICE/PROTEST-WASHINGTON Fotó: Joshua Roberts Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedett Donald Trump, aki bejelentette, kivonja a Nemzeti Gárdát a szövetségi fővárosból.

– A helyzet már tökéletesen ellenőrzés alatt van – közölte az amerikai elnök a Twitteren, ugyanakkor kilátásba helyezve, hogy a gárdisták visszatérnek, ha a helyzet úgy kívánja. Trump szerint a hétvégén a vártnál kevesebben tüntettek Washingtonban, noha így is tízezrek vonultak fel a Fehér Ház közelében, és megrongálták az ország egyik legismertebb elnöke, Abraham Lincoln emlékművét is. Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter azt nyilatkozta: a Nemzeti Gárda és a rendőrség megerősített jelenléte csökkentette a vandalizmust és a fosztogatásokat a rendőri erőszakkal szembeni országos tüntetéseken, amelyek legkevesebb húsz halálos áldozatot is követeltek.

Mivel Washington – hivatalos nevén Columbia kerület – nem állam, a városvezetésnek nincs beleszólása a szövetségi rendfenntartók kivezénylésébe. Trumpnak mind a fővároshoz való viszonya, mind pedig a fegyveres erők mozgósítása a legkényesebb kérdések közé tartozik az elmúlt két hét tüntetés- és zavargáshullámában, amelyet egy minneapolisi fekete férfi, George Floyd halála váltott ki. Trumppal saját védelmi minisztere, Mark Esper sem értett egyet, amikor azt mondta, hogy akár a hadsereget is bevethetnék az erőszakos tüntetőkkel szemben. Esper a múlt pénteken előírta a gárdistáknak is, hogy lőfegyver nélkül, sisak helyett pedig gyakorlósapkában járőrözzenek a fővárosban. A több mint felerészben feketék által lakott, hétszázezres Washington rendkívül Trump-ellenes város. Lakóinak mindössze négy százaléka szavazott a jelenlegi elnökre 2016-ban, míg fő ellenfele, Hillary Clinton kilencven százalék feletti eredményt ért el. De a helybéliek és az elnök viszonya egy hete mérgesedett el különösen, amikor a rendfenntartók könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, utat törve az elnöknek, aki a vandálok által megrongált és felgyújtott Szent János episzkopális templomnál, Bibliával a kezében fényképezkedett. Muriel Bowser washingtoni polgármester ezt a kis teret utóbb a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalomról neveztette el, amelynek jelszavával százezrek vonultak az utcára az elmúlt héten az ország több száz településén.

Amerika liberális vezetésű városai eközben megkezdték a fellépést a rendőrségeik leépítésére; erre egész mozgalom is szerveződött. Minneapolisban teljesen felszámolnák, majd újraszerveznék a rendfenntartást, míg az ország két legnagyobb városában, New Yorkban és Los Angelesben évi több száz millió dollárral csökkenthetik a rendőrség költségvetését.

Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.