Megszavazták Trump afroamerikai jelöltjét a légierő élére

Az amerikai szenátus kedden egyhangúlag megszavazta Donald Trump elnök afroamerikai jelöltjét a légierő vezérkari főnöki posztjára.

Forrás: MTI2020. 06. 09. 23:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ifjabb Charles Brown tábornok az első afroamerikai katonatiszt, aki az amerikai hadsereg légierejét irányítja.

A szenátusi szavazáson részt vett Mike Pence alelnök. Ritkaságszámba megy, ha az alelnök részt vesz egy szenátusi voksoláson, ilyen helyzet általában akkor áll elő, ha a szavazás végeredménye bizonytalan, és szükség van a döntő voksra, mert a kormányzatnak fontos a jelölt elfogadtatása. Brown tábornokot azonban 98:0 arányban szavazták meg. Ettől függetlenül Mike Pence „történelminek” nevezte a pillanatot.

Jelölése előtt ifjabb Charles Brown az Egyesült Államok csendes-óceáni légierejének élén állt. Vadászrepülő-pilóta, aki több mint 2900 órát repült. Korábban több más beosztásban szolgált a légierőnél, a többi között volt vadászpilóta-oktató is.

A szenátusi szavazás előtt, még a múlt pénteken, a közösségi médiában videót tett közzé arról, hogy pályája során hogyan birkózott meg az előítéletességgel, és milyen nehézségek közepette illeszkedett be a többségében fehérek alkotta társadalomba. „A légierőnél befutott karrieremre gondolok, s arra, hogy a századomnál vagy a tisztek körében gyakran én voltam az egyetlen afroamerikai. Arra gondolok, hogy ugyanazt az egyenruhát viselem, ugyanazzal a pilótajelvénnyel a mellkasomon, mint a velem azonos rangban lévők, és mégis megkérdezi tőlem egy másik katona: te pilóta vagy?” – mondta a videó kísérőszövegében.

Ifjabb Charles Brown megszavazására az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatti halála után kirobbant tüntetéssorozat közepette, és Floyd houstoni búcsúztatásának és temetésének napján került sor.

Az Egyesült Államok hadseregében aktív szolgálatot teljesítők körében valamivel több, mint 17 százalék az afroamerikaiak aránya. Az amerikai társadalomnak 13 százaléka afroamerikai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.