Nem tiltotta be a bíró Bolton botránykönyvét

Salamoni döntés született: Trump volt embere veszélyeztette a nemzetbiztonságot, de csak később fizethet meg érte.

2020. 06. 20. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Bolton búcsút mondhat a profitnak, amelyre a könyvével szert tesz, továbbá büntetőjogi felelősségre vonásnak teszi ki magát, és veszélyezteti a nemzetbiztonságot is – ez következik a szombaton született washingtoni bírói verdiktből. De az amerikai igazságügy-minisztérium beadványára határozó bíró úgy határozott: nem állítja le Donald Trump előző nemzetbiztonsági tanácsadója botránykönyvének keddre tervezett megjelentetését.

A kormány a beadványban nemzetbiztonsági szempontból kényes információk kiszivárogtatására hivatkozott. A nemzetbiztonsági tanácsban előzőleg hónapokig fésülték át A terem, ahol ez történt (The Room Where It Happened) kéziratát, de nem végeztek a munkával.

A tavaly szeptemberben felmentett Bolton leleplezőként beharangozott könyve már megjelenése előtt a sikerlisták élére ugrott elővételben. A terem, ahol ez történt ugyanis szaftos részletek mellett számos vádat megfogalmaz az elnökkel ellen, többek között azt állítva, Trump Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök támogatását is meg akarta nyerni 2020-as újraválasztásához, valamint életvitel-szerűen akadályozta az igazságszolgáltatást.

Boltont republikánus és demokrata párti oldalról is támadják. Előbbiek azért, mert pár hónappal az elnökválasztás előtt volt főnöke ellen fordult. Utóbbiak azért, mert – szintén a szerzői profit érdekében – olyan bennfentes információkat tartott vissza a könyvéhez, amelyeket pedig a demokraták felhasználhattak volna az impeachment, a Trump elleni közjogi felelősségre vonási eljárás során. Az eljárás Trump a vádak alóli felmentésével zárult februárban a szenátusban.

Trump Twitter-bejegyzésében hazugságok és kitalált történetek gyűjteményének nevezte a könyvet, amellyel Bolton a hírek szerint kétmillió dollárt (mintegy 700 millió forintot) kereshet. De pénzbírságot is kaphat, ha elmarasztalják államtitkok kiszivárogtatásáért. – Hazudozó. Mindenki utálta a Fehér Házban John Boltont – állítja az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.