Polgárháborús állapotok uralkodtak Stuttgartban

Negyvenhat éve vagyok rendőr, de ilyet még nem tapasztaltam – mondta tegnap Frank Lutz rendőrfőkapitány. – Stuttgartban korábban nem volt példa ilyen támadásra a rendőrség ellen – ezek pedig Fritz Kuhn, a baden-württembergi tartományi főváros polgármesterének szavai. Azt követően nyilatkoztak így, hogy a mintegy hatszázezres lélekszámú település belvárosában vasárnapra virradó hajnal valóságos csata dúlt több száz randalírozó fiatal és a rendőrök között.

2020. 06. 21. 20:54
null
Stuttgart, 2020. június 21. Árucikkek hevernek szétszórva a földön egy stuttgarti bolt elõtt 2020. június 21-én. Az éjszaka folyamán zavargások voltak Stuttgart belvárosában, az órákig tartó utcai harcban több rendõr megsebesült. Az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szervezõdött támadók rárontottak a rendõrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekrõl összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendõrautókat is, és bezúztak kirakatokat. MTI/AP/DPA/Simon Adomat Fotó: Simon Adomat Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német sajtóbeszámolók szerint az események szombat este fél 12-kor kezdődtek, amikor egy kábítószer-használattal gyanúsított 17 éves fiút akartak igazoltatni a rendőrök. A fiú nem volt egyedül, később pedig még több társa gyűlt a rendőrök köré, akiket palackokkal és kövekkel dobáltak meg. A kisebb utcai összecsapás aztán négy és fél órán keresztül dúló csatává fajult, melynek során a rendfenntartóknak a Stuttgart környéki településekről kellett erősítést hívniuk. Az ötszáz fősre duzzadt fiatal társaság egy helyi szociáldemokrata politikus, Sascha Binder szavai szerint polgárháborús állapotokat idézett elő: randalíroztak, gyújtogattak, kirakatokat törtek be.

Miután a rendőrségnek sikerült feloszlatnia a tömeget, a zavargók kisebb csoportokra oszolva törtek-zúztak a város különböző pontjain. A küzdelem során mintegy háromszáz rendőrt vetettek be, de még egy rendőrségi helikopter is körözött a város felett. Az összecsapások végén 24 embert vettek őrizetbe, közülük 15-en bevándorlók, illetve bevándorló hátterűek. – A világ minden pontjáról valók – közölte tegnap a rendőrfőkapitány helyettese, Thomas Berger, utalva arra, hogy az őrizetbe vettek között német, olasz, portugál, bosnyák, horvát, iraki, afgán és szomáliai nemzetiségű is volt.

Az elmúlt hetekben már több ízben csaptak össze a rendőrök fiatalok csoportjaival, akik a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések miatt nem tudtak szórakozóhelyekre és kocsmákba járni, ezért az utcán gyülekezve fogyasztottak drogot és alkoholt. A rendfenntartó erők már a múlt hétvégén is fokozott készültségben járőröztek az utcákon, de a vasárnapi eseményekre így sem voltak felkészülve. Indítéknak a túlzott alkoholfogyasztásból fakadó elmeállapotot nevezték meg a rendőrségi vezetők, illetve azt, hogy a fiatalok abban bíztak: a közösségi hálóra feltöltött, az összecsapásokról készült videófelvételeknek nagy lesz a nézettségük. A polgármester, Fritz Kuhn azt sem zárta ki, hogy az Egyesült Államokban kitört és Európára átterjedt rasszizmusellenes tüntetések hatására érezték úgy a randalírozók, hogy keményebben is felléphetnek a rendőrség ellen.

Borús képet vázolt fel a jövővel kapcsolatban Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke is. – Ez a fajta szélsőségesség elsősorban a nagyvárosokban lesz tetten érhető, de hamarosan a kisvárosokban is meg fog jelenni – mondta, utalva arra, hogy a német alkotmányvédelmi hivatal egy újfajta baloldali terrorizmus veszélyére hívta fel a figyelmet. – Senki sem csodálkozhat azon, ha erőszakra hajlamos csoportok felbátorítva érzik magukat, hogy ilyen módon tombolják ki magukat, amikor német politikusok a rendőrségen belüli állítólagos rasszizmusról és a rendőri erőszakról folytatnak vitát – hangsúlyozta Rainer Wendt.

A csata számokban

Az összecsapások után 24 fiatalt vettek őrizetbe, közülük heten 18 éven aluliak, azaz fiatalkorúaknak számítanak, heten pedig 18 és 21 év közöttiek. A stuttgarti rendőrség összesen kétszáznyolcvan emberét vetette be, de a város környéki településekről is erősítést kellett hívni. A randalírozók összesen negyven üzletet rongáltak meg, kilencet kifosztottak, tizenkét rendőrautóban tettek kárt. A rendfenntartók negyvenfős nyomozó csapatot állítottak össze az ügy felderítésére, s kérik a lakosságot: akinek videófelvétele van, netán szemtanúja volt az eseményeknek, segítse a hatóságok munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.