Színes bőrűt választhat maga mellé Biden

A Floyd halálát követő események fényében most ez lehet az egyik legérdekesebb kampányfejlemény.

2020. 06. 08. 7:32
Biden, Joe; Biden, Jill
Joe Biden Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre beláthatatlan módon alakíthatja a szűk öt hónap múlva esedékes amerikai elnökválasztást megelőző kampány dinamikáját ­George Floyd halála, illetve az azt követő tiltakozás- és zavargáshullám. Mindenesetre a The Wall Street Journal üzleti lap és az NBC News hírcsatorna megrendelésére készült felmérés vasárnap közölt eredménye szerint az ameri­kaiak négyötöde úgy véli, az országban túlságosan elszabadultak az indulatok. Eközben kétszer annyi megkérdezettet aggaszt a rendőri erőszak, mint az, hogy a tüntetések egy része erőszakot vont maga után. Ugyancsak az elmúlt napokban készült felmérések szerint Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje továbbra is százalékpontokkal vezet a hivatalban lévő republikánus elnökkel, Donald Trumppal szemben. Biden a hét végére számszakilag is biztosította, hogy a nyári pártkonvención elnökjelöltté válasszák, miután megnyerte a puszta formalitássá vált múlt keddi előválasztásokat.

Joe Biden
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A Floyd halálát követő események fényében most az lehet az egyik legérdekesebb következő kampányfejlemény, hogy Biden kit választ maga mellé alelnökjelöltnek. Már korábban jelezte, női politikussal indul párban, márpedig a Demokrata Párt legmegbízhatóbb etnikai szavazóbázisát alkotó feketék felzúdulását látva elemzők egyre valószínűbbnek tartják, hogy színes és azon belül is fekete bőrű lesz a kiszemeltje. Többek között Kamala Harris kaliforniai szenátornő, Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere és Susan Rice, Barack Obama egykori nemzetbiztonsági tanácsadója nevét emlegetik lehetséges jelöltként. Szinte biztosan kiesett viszont a pixisből Amy Klobuchar szenátornő, aki nemcsak fehér és minnesotai – a Floyd-ügy a minnesotai Minneapolisban robbant ki két hete –, de korábban éppen azért érték bírálatok, mert megyei ügyészként elnézőnek tartották rendőri erőszakkal kapcsolatos perekben.

A vasárnap bombahíre az volt, hogy Colin Powell, az egyik legnagyobb becsben tartott amerikai fekete – George W. Bush elnök külügyminisztere és az 1991-es öbölháború hős parancsnoka – egy tévéműsorban hazugnak nevezte Trumpot és elárulta: republikánus létére Bidenra fog szavazni. Amerikai sajtóhírek szerint számos ismert republikánus nem Trumpot támogatja novemberben; igaz, négy évvel ezelőtt sem tolongtak ezért. Az akkor még két élő republikánus exelnök közül idősebb ­George Bush nyíltan megmondta, Hillary Clintonra voksolt, míg fia üresen hagyta a szavazólap vonatkozó részét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.