Trump 51-43 százalékban megveri Bident az elnökválasztáson?

Ez csak egy pillanatfelvétel, az egyik közvélemény-kutató intézet friss eredménye. A V4NA Hírügynökség megmutatta, hogy más intézetek milyen eredményekre jutottak az elmúlt héten.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 17. 11:29
TRUMP, Donald
Washington, 2020. június 16. Donald Trump amerikai elnök az idõskorú amerikai állampolgárok helyzetével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen vesz részt a washingtoni Fehér Házban 2020. június 15-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/The New York Times/Doug Mills Fotó: Doug Mills
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem közvélemény-kutatást, hanem választásokat kell nyerni. Ez a bölcsesség fokozottan érvényes az Egyesült Államokban is. Az elmúlt héten a Zogby Analytics 1007 felnőtt állampolgárt kérdezett meg a novemberi elnökválasztás esélyeiről. Ennek alapján – szerintük – Trump elnök 51-43 arányban le fogja győzni Joe Bident, a demokraták elnökjelöltjét. A kutatás hibahatára 3,1 százalék, tehát ez a nyolcszázalékos különbség ebbe bőven belefér. Ugyanez a közvélemény-kutató korábban fej-fej melletti eredményt várt. Megállapították, hogy a déli államokban Trump vezet 46-50 százalékkal, Biden azonban az Egyesült Államok keleti és nyugati partjain ezt behozhatja. A versenyt ismét az olyan államokban lehet megnyerni, mint Michigan, Wisconsin és Ohio – vélekedett a V4NA Hírügynökség.

Szerintük a fiatalabb és a 65 évnél idősebb szavazók inkább Biden mellett állnak, Trump viszont jól teljesít a középkorú szavazóknál. A Zogby megjegyezte, hogy más közvélemény-kutatások eredményeként Biden is könnyen nyerhet, de a közvélemény-kutatások ugyanezt mondták Hillary Clintonról is, 2016-ban.

Szinte a Zogby eredményeivel egyidőben jelent meg a kanadai Abacus Data közleménye. Ők 1500 egyesült államokbeli állampolgárt kérdeztek meg, és úgy látják, hogy Joe Biden 14 százalékkal vezet Trump előtt. Szerintük is nehéz lesz Trump dolga a fiatalabb korosztállyal, valamint a fekete-afrikaiakkal és a spanyol ajkúakkal. A feketék „hagyományosan” a demokratákra szavaznak, a korábbi választásokon alig nyolc százalékot tudott tőlük elhódítani Trump elnök. Az Abacus szerint ez most csak hat százalék lesz.

Szintén az elmúlt héten jelent meg a Hendrix College előrejelzése, amely szerint Trump két százalékkal fog győzni. Ennél több esélyt adott neki a Remington Reasearch Group, amely nyolcszázalékos Trump-győzelmet vár a megkérdezettek visszajelzései alapján. A fentiek alapján úgy tűnik, hogy csak a bizonytalanság biztos a maradék kevesebb mint 150 nap alatt. Ha bármely fél hibázik, az számára végzetes lehet.

Azzal kapcsolatban, hogy megváltoztatja-e Trump választási esélyeit a Black Lives Matter mozgalom az nj.com megszólaltatta Omar Wasov-ot, a Princeton Egyetem politikai tanszékének tanársegédjét. Ő azt mondta, hogy ez attól függ, hogy a választásokig a jelenlegi tiltakozások milyen mederben folynak tovább. Szerinte Trump elnök malmára hajtották a vizet az erőszakos fellépések és a róluk készült videók, mert az emberek nyugalomra vágynak és ez a republikánus szavazókat csak megerősítette. Azonban ha a tüntetések lecsendesednek, akkor Trump már nem léphet fel mint „béketeremtő”. Akkor ugyanis az utcai harcok helyett a közbeszéd megváltozhat és már inkább a civilek jogairól lesz szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.