Várat magára az amerikai csapatkivonás

Szeptemberig 9400 fővel csökkentik a német földön állomásozó amerikai katonák létszámát.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház nem kívánja kommentálni az esetleges amerikai csapatcsökkentést Németországban – jelentette ki Kay­leigh McEnany, az amerikai elnöki hivatal szóvivője a magyar idő szerint tegnap hajnalban tartott sajtóértekezletén. – Pillanatnyilag nincs bejelentenivalónk – közölte az MTI tudósítása szerint az egyik újságíró felvetésére a szóvivőnő. Mint fogalmazott, az elnök folyamatosan értékeli a külföldön szolgálatot teljesítő amerikai katonák helyzetét.

Mint arról lapunk is beszámolt, a The Wall Street Journal amerikai lap pénteken kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök utasítást adott a védelmi minisztériumnak a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentésére. Ennek értelmében szeptemberig 9400 fővel csökkentik a német földön állomásozó amerikai katonák létszámát. Jelenleg 34 500 amerikai katona szolgál Németországban.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter Berlinben azt mondta, hogy a német kormány helyi idő szerint hétfő délig nem kapott hivatalos értesítést a várható amerikai lépésről. Hangsúlyozta, hogy az amerikai katonák németországi állomásoztatása az Egyesült Államok érdekét is szolgálja, az ottani bázisoknak és támaszpontoknak fontos szerepük van a NATO-ban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a Németországot elhagyó amerikai egységek Lengyelországba mehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.