időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Dzsihadisták lőttek egy segélyszállító helikopterre, két halott

Forrás: MTI
2020.07.06. 08:48

Feltételezett iszlamista szélsőségesek nyitottak tüzet az ENSZ egyik segélyszállító helikopterére Északkelet-Nigériában, megölve annak két civil utasát.

Muhammadu Buhari nigériai elnök vasárnap este a Boko Haram terrorszervezethez köthető iszlamistákat vádolta a támadással. Egyben figyelmeztetett, hogy a szombaton történteknek súlyos következményei lesznek számukra.

„A Boko Haram terroristái, bár visszavonulóban vannak, de fokozzák támadásaikat az ártatlan civilek ellen, köztük az ENSZ humanitárius dolgozói ellen abban az elkeseredett igyekezetükben, hogy erejüket bizonygassák, elfedve ezzel balsorsukat” – hangoztatta az államfő.

Edward Kallon, az ENSZ Nigériáért felelős humanitárius koordinátora szerint a halálos áldozatok egyike egy ötéves gyerek volt. Mint mondta, humanitárius dolgozók nem voltak a fedélzeten, a pilóták pedig nem sérültek meg, amikor a lövések eltalálták a helikoptert, amely a forrongó Borno államban volt úton. „Az ENSZ humanitárius légi szolgálata elengedhetetlen a sérült civilek evakuálására, és kulcseleme a humanitárius feladatok elvégzésének” – tette hozzá.

A biztonság szavatolása régóta kihívást jelent a Nigéria északkeleti felében tevékenykedő segélyszervezeteknek. Nem ritka, hogy a dzsihadisták humanitárius dolgozókat hurcoltak el vagy gyilkoltak meg a térségben.

Bár eddig egy szélsőséges szervezet sem vállalta az ENSZ helikoptere elleni támadást, az nem sokkal a Boko Haram egyik szakadár csoportjának figyelmeztetését követően történt, miszerint célpontnak tekintik azokat a civileket, akik a humanitárius szervezeteknek és a nigériai hadseregnek segítenek.

A Boko Haram Nigériában 2002-es megalakulása óta csaknem 27 ezer embert ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további két és fél millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A szervezet célja egy iszlám kalifátus megteremtése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.