Nyert, mégis vesztett a szingapúri kormánypárt

Újabb kétharmados győzelmet aratott a Szingapúrt évtizedek óta kormányzó Népi Akció Párt, így ismét kormányt alakíthat a városállamot vezető Li Hszien Lung. A szombaton közölt eredmények ugyanakkor a baloldal megerősödéséről szólnak, a Szingapúri Egyetem filozófusa szerint határozott üzenet ez a városállam polgáraitól.

Buzna Viktor
Forrás: CNBC, SCMP, The Straits Times2020. 07. 11. 14:43
Parlamenti választás Szingapúrban
Szingapúr, 2020. július 10. A szavazók testhőmérsékletét mérik egy szavazóhelyiség bejáratánál Szingapúrban 2020. július 10-én, a parlamenti választások napján. MTI/EPA/Hou Hvi Jung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár megőrizte pozícióját a Szingapúrt kormányzó Népi Akció Párt (PAP), a hétvégén zajló választásokon mégis van mit átgondolnia a három évtizede hatalmon lévő vezetésnek. A szombaton közölt eredmények szerint ugyanis 8 százalékot esett a PAP támogatottsága, miközben megerősödni látszik az ellenzék, különösen a baloldal.

Szingapúr 1959-ben nyerte el függetlenségét, a délkelet-ázsiai városállamban most tartották meg a tizenötödik parlamenti választásokat. Bár az egyetlen kormányképes erő, a PAP minden voksolást megnyer, a most produkált 61,24 százalékos támogatottság a párt történelmének második legrosszabb eredménye – annak ellenére, hogy az előzetes elemzések szerint a kormánypárt nagyobb győzelemre számíthatott. A koronavírus kezelésében mutatott gyors válaszlépéseket ugyanis a magas fertőzöttségi mutatók ellenére is értékelték a polgárok. Ennek ellenére Szengkang választókörzetben három helyet is elvesztett a PAP, ráadásul a Munkáspárt javára. A szingapúri baloldal így történelmi győzelmet ünnepel. A parlamentben eddig birtokolt hat mandátumukat tízre növelték, közöttük befutó lett a választási kampány egyik legvitatottabb jelöltje, a 25 éves politikusnő, Raeesah Khan.

A fiatal munkáspárti aktivista ismert arc a szingapúri közéletben. Tizenhét éves kora óta foglalkozik politikával, az elmúlt napokban a szingapúri igazságügyi rendszert támadó politikája miatt került a kampány középpontjába. Korábban ugyanis arról beszélt, hogy miközben a rendőrség a városállam szegény negyedeiben pitiáner bűntények után nyomoz, addig kínai és fehér egyházi vezetőket hagynak futni. Khan ezzel egy 2010-ben kezdődött ügyre célzott, amiben egy keresztény gyülekezet ellen indult nyomozás során kiderült: mintegy ötvenmillió szingapúri dollárt sikkaszthattak el a kínai közösség vezetői. Végül hat vezetőt elítélt a bíróság, büntetésüket azonban később a felére csökkentették. Khan kijelentése miatt azonban nyomozás indult, a rendőrség ugyanis úgy ítélte meg, hogy beszéde a kínaiakkal, nyugatiakkal szemben rasszistának minősült. A politikus ezért egyébként nyilvánosan bocsánatot is kért.

Bár a baloldal jól jött ki a csatából, a jobboldali kormánypárt, a PAP így is abszolút többséget szerzett. A Szingapúr Egyetem filozófia intézetében tanító Neil Sinhababu szerint ez az eredmény jól tükrözi a városállamban uralkodó politikai közhangulatot. – Egyértelmű üzenet ez a PAP-nak – mondta a Magyar Nemzetnek Sinhababu, aki szerint a szavazók azt kommunikálták: elégedettek a kormány munkájával, de a vezetőktől több szerénységet várnak el. – Folytassátok a munkát, kormányozzatok jól, és akkor továbbra is szavazni fogunk rátok – Sinhababu úgy látja, részben ezt üzente a nép a választáson. A filozófus szerint ugyanakkor a választási eredményekben a rejtett fenyegetés is ott van. – Elég a keménykezű fellépésekből, ami a szingapúri politika diktatórikus múltjára emlékeztet. Ne fenyegessétek a szavazókat, mint az történt 2011-ben, mert akkor ellenetek fordulnak majd. És ne uszítsátok ellenzéki politikusokra a rendőrséget egy teljesen szokványos kampánybeszéd miatt – tolmácsolta a voksok üzenetét a szingapúri filozófus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.