Szélsőbaloldali fasizmusról beszélt Trump Amerika furcsa születésnapján

Elmarad a budapesti nagykövetségi fogadás, Orbán Viktor Donald Trumpnak küldött köszöntőt.

2020. 07. 04. 17:18
Trump to visit Mt. Rushmore National Monument for July 4th celebrations
epaselect epa08525966 The Marine One helicopter carrying US President Donald J. Trump flies past Mt. Rushmore National Monument in Keystone, South Dakota, USA, 03 July 2020. Trump is visiting Mt. Rushmore to celebrate the Independence Day holiday at an event that is set to include a fireworks display. The iconic monument, located at the sacred Black Hills claimed by the Lakota Sioux, features the stone carvings of former US Presidents George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, and Abraham Lincoln. EPA/TANNEN MAURY Fotó: TANNEN MAURY Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ezeket a szobrokat nehéz lenne elmozdítani: a sziklából faragták ki George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln korábbi amerikai elnökök képmását a dél-dakotai Rushmore-hegyen, ahol Donald Trump beszédet tartott az Egyesült Államok függetlenségének 244. évfordulója alkalmából.

Fotó: MTI/EPA

– Nemzetünk kíméletlen kampánnyal néz szembe, amelynek során eltörlik történelmünket, megrágalmazzák hőseinket, eltörlik értékeinket és indoktrinálják a gyermekeinket. Dühös csőcselék kísérli meg ledönteni alapítóink szobrait, megrongálni a legszentebb emlékhelyeinket és szabadjára engedni az erőszakos bűnözést a városainkban – mondta követői előtt az elnök Dél-Dakotában. Trump egyben az „új szélsőbaloldali fasizmust” kárhoztatta a rendőri igazoltatás közben meghalt fekete férfi, George Floyd májusi halála óta tartó zavargáshullámért.

– Nem hagyjuk, hogy zsarnokoskodjanak felettünk, hogy lealacsonyítsanak bennünket, és nem engedjük, hogy rossz, gonosz emberek félemlítsenek meg minket – fogalmazott az elnök.

Főszerepben a járvány

A háborús éveket nem számítva alighanem ez a mostani az Egyesült Államok legfurcsább születésnapja. Hetek óta dúl a kultúrharc, folyamatosan szobrokat rongálnak meg és távolítanak el, iskolákat neveznek át. Ez az 1776-os alapító atyákat és utódaikat, így Washington, Jefferson, Roosevelt és Lincoln emlékét is érinti. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt – amely mostanra 2,9 millió embert fertőzött meg (hivatalosan) az Egyesült Államokban és több mint 132 ezer halálos áldozatot követelt – számos ünnepi rendezvényt és parádét lemondtak országszerte. De Trump dél-dakotai fellépését légi bemutató és tűzijáték is kísérte – és lesznek ilyenek szombaton Washingtonban is, ahol az elnök a Fehér Ház déli gyepszőnyegén tekinti meg a Tisztelgés Amerikának elnevezésű ünnepséget. A főváros központi parkja, a National Mall felett pedig tízezer tűzijáték-rakétától lesz fényes és hangos az ég.

A budapesti amerikai nagykövetség lapunkat arról tájékoztatta, idén a koronavírus-járvány nyomán hozott rendelkezések miatt elmarad a szokásos éves ünnepi fogadás, amelyet rendszerint több száz fő részvételével tartanak meg Budán. De az online ünnepséget a külképviselet Facebook-oldalán lehet követni magyar idő szerint szombat este 6 órától. A beszédeket és a zászlófelvonást követően az Ari Roland Jazz Quartet koncertje lesz látható New Yorkból – ígérik a szervezők.

Kormányfői köszöntő a Fehér Házba

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Donald Trump elnököt az Egyesült Államok függetlenségének napja alkalmából – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton. A kormányfő szerint a világméretű járvány kihívásokkal teli időszakában rendkívül fontos, hogy megemlékezzünk történelmünk kiemelkedő eseményeiről, amelyek megerősítik nemzeti egységünket. – Az amerikaiak és a magyarok egyaránt különös ragaszkodást és odaadást mutatnak a közösen osztott értékek, így a szabadság, a szuverenitás és a függetlenség iránt. A keresztény örökség megőrzésének szándéka, a családok folyamatos erősítése és az Izraelnek nyújtott közös támogatásunk továbbra is meghatározza politikánk irányvonalát – szögezte le Orbán Viktor, aki levelében arról is biztosítja Trumpot, hogy hazánk továbbra is megóvja határait és kiáll az illegális migráció ellen. A miniszterelnök megerősíti, hazánk az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.