időjárás 15°C Malvin 2022. október 1.
logo

„Az Álmatag Joe éppen most veszítette el a Fekete Szavazatot”

Forrás: MTI
2020.08.09. 09:04
„Az Álmatag Joe éppen most veszítette el a Fekete Szavazatot”

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje ismét magyarázkodásra kényszerült az afroamerikaiakra tett megjegyzéséért.

Joe Biden csütörtök este a spanyol ajkú és afroamerikai újságírók szövetségének interneten rendezett konferenciáján azt mondta: az emberek többsége nem tudja, hogy a spanyol ajkú amerikaiak közössége hihetetlenül sokszínű, szemben az afroamerikai közösséggel, mint fogalmazott: néhány kivételtől eltekintve.

Megjegyzése vitát kavart az amerikai politikai és közéletben, és Donald Trump amerikai elnök sem hagyta szó nélkül. „Az Álmatag Joe éppen most veszítette el a Fekete Szavazatot. Ez a kijelentése katasztrófa, amelyből nem lehet felállni” – írta a Twitteren az elnök, és több, Bident bíráló újságcikket is közzétett. Később újságíróknak nyilatkozva hihetetlennek nevezte Biden szavait, és úgy vélte, hogy várható demokrata párti kihívója megsértette a fekete közösséget.

Nem először került kínos helyzetbe
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Joe Biden pénteken fontosnak tartotta megmagyarázni a kijelentését. „Semmiképpen nem akartam azt a látszatot kelteni, hogy az afroamerikai közösség monolitikus” – írta a Twitteren, majd leszögezte: „mindig oda fogok figyelni, soha nem szűnök meg harcolni az afroamerikai közösségért, és soha nem szűnök meg harcolni egy igazságosabb jövőért”.

Biden májusban már vitába keveredett egy afroamerikai újságíróra tett megjegyzéséért. Amikor az illető rádióriporter azt kérdezte tőle, mivel győzné meg a fekete amerikaiakat, hogy rá szavazzanak a novemberi választáson, a politikus azt válaszolta: a kérdező nem is igazi fekete, ha problémája van annak megfejtésével, hogy rám vagy Trumpra szavazzon. Biden később bocsánatot kért a szavaiért.

Vége lesz-e a Trump-forradalomnak november 3-án?

Egyáltalán „nemzetnek” tekinthető-e még az Egyesült Államok régóta ápolt patriotizmusa fényében?

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.