Bevetették a Nemzeti Gárdát az erőszakos tüntetők ellen

Bevetették a Nemzeti Gárdát hétfőn a wisconsini Kenosha városában, ahol erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, miután előző nap rendőrök többször hátba lőttek egy afroamerikai férfit.

Forrás: MTI2020. 08. 25. 7:30
null
Kenosha, 2020. augusztus 25. Tüntetõk és a megyei bíróság kenoshai épületét védõ rendõrök összecsapása 2020. augusztus 24-én. Az elõzõ nap rendõrök többször hátba lõtték Jacob Blake afroamerikai férfit a wisconsini városban, emiatt második napja tiltakoznak tüntetõk. Az erõszakba torkolló tüntetés megfékezésére bevetették a Nemzeti Gárdát. MTI/AP/Morry Gash Fotó: MTI/AP/Morry Gash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshában vasárnap délután egy családi vitához hívták ki a rendőröket, akik egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtték Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfit. Blake-et súlyos állapotban helikopterrel szállították Milwaukee egyik kórházába, ahol megműtötték. A kórház hétfői jelentése szerint az állapota stabil.

A városban vasárnap gyújtogatások és erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen.

Fotó: MTI/AP/Morry Gash

Tony Evers, Wisconsin demokratapárti kormányzója már vasárnap közleményben ítélte el a rendőrök erőszakos fellépését, mint fogalmazott, „a túlzott erőszakot”. Majd hétfőn – miután a megmozdulások nem csillapodtak – elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az erőszak megfékezésére. A kormányzó egyúttal bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a wisconsini törvényhozás, hogy megtárgyaljon egy, a rendőrségi problémákkal foglalkozó törvénycsomagot. A rendőrök elszámoltathatóságáról és egyes rendőri intézkedések, például a fojtófogás betiltásáról szóló törvénycsomagot egyébként már egy hónappal ezelőtt előterjesztették.

Hétfőn Evers „empátiára, emberségre és a rendszerszerű rasszizmus megfékezésére” szólította fel a rendőröket, de Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Deates arra kérte a közvéleményt, hogy várjon, amíg ismertté nem válnak a tények.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje hétfőn szintén közleményt adott ki, amelyben az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta.

A közösségi médiában nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videófelvétel, amelyen az látszik, hogy Blake az autójához indult, nyomában két rendőrrel. A rendőrök egyike megragadta az ingét, éppen akkor, amikor beszállni készült a vezetőülésbe, majd több lövés dördült el. A videóból nem egyértelmű, hogy csak az egyik rendőr lőtt-e, vagy mindketten lövéseket adtak le.

Josh Kaul wisconsini igazságügyi miniszter azonnal kényszerszabadságra küldte az intézkedésben résztvevő rendőröket, és vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.