Donald Trump aknamunkával vádolja a gyógyszerfelügyeletet

Az amerikai elnök megvádolta szombaton az országos gyógyszer- és élelmiszer-felügyeletet (FDA), hogy a hatóságnál bizonyos körök szándékosan lassítják a koronavírus elleni oltás fejlesztését a novemberi elnökválasztásig.

Forrás: MTI2020. 08. 23. 9:30
TRUMP, Donald
MTI/EPA/Pool/Stefani Reynolds Fotó: Stefani Reynolds
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump egy Twitter-üzenetben azt írta, „A háttérhatalom (deep state) vagy akárki az FDA-nél nagyon megnehezíti a gyógyszergyártók számára, hogy megkezdjék az embereken történő klinikai kísérleteket a reménybeli oltóanyagokkal. Nyilvánvaló, hogy el akarják odázni a választ november 3. utánra. Ehelyett a gyorsaságra kellene összpontosítani és életeket menteni!” – írta az amerikai elnök. A bejegyzés címzettje Stephen Hahn volt, az FDA főigazgatója.

Trump Twitter-bejegyzése azután jelent meg, hogy az FDA egyik magas rangú tisztségviselője úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökség csütörtöki riportjában, hogy benyújtaná a lemondását, ha a Trump-adminisztráció anélkül engedélyezné egy koronavírus elleni vakcina legyártását, hogy meggyőződtek róla: az oltóanyag valóban hatékony és biztonságos.

Kutatók, egészségügyi illetékesek és kongresszusi képviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a Trump-kormányzat netán nyomást gyakorolna az FDA-re azért, hogy még az elnökválasztás előtt hagyjon jóvá egy oltóanyagot, függetlenül attól, hogy klinikai tesztek igazolták-e a széles körű használhatóságát.

Az FDA illetékesei mindenkit biztosítottak arról, hogy nincs rajtuk politikai nyomás, és kizárólag a tudományos szempontok alapján járnak el. – Amint ez megváltozna, lemondanék, ezzel is jelezve az amerikai közvélemény számára, hogy valami nincs rendjén – mondta a Reuters riportjában Peter Marks, az FDA biológiai értékelésért és kutatásért felelős központjának az igazgatója.

A világ több más országához hasonlóan az Egyesült Államokban is számos, a koronavírus elleni reménybeli oltóanyag klinikai vizsgálata zajlik. Amerikai kormányzati illetékesek korábban úgy becsülték, hogy 2021 elejére rendelkezésre állhat egy megbízható koronavírus elleni oltás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.