Fegyveres erővel kellett lezárni a lampedusai migránstábort

Salvatore Martello polgármester elmondta, hogy a belügyminisztérium katonákat küldött a szigetre.

Forrás: MTI2020. 08. 25. 19:45
Migrants at Lampedusa hotspot board quarantine ship Gnv Azzurra
Lampedusa szigetén áldatlan állapotok alakultak ki a tömegével ide érkező illegális bevándorlók miatt Fotó: ALESSANDRO DI MEO Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz fegyveres erők katonáival zárták le az ezerkétszáz migránssal teli regisztrációs központot Lampedusán a sziget polgármestere Salvatore Martello keddi bejelentése szerint.

Salvatore Martello egy interjúban elmondta, hogy a belügyminisztérium katonákat küldött a szigetre. Feladatként a helyi menekültügyi központ ellenőrzését kapták, elsősorban annak megakadályozását, hogy a migránsok elhagyják a tábort.

A 192 emberre tervezett regisztrációs központban továbbra is ezerkétszázan vannak. A migránsok elszállítására használt Aurelia karanténhajó kedden sem tudott partot érni a tenger erős hullámzása miatt. Salvatore Musumeci hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzöttnek bizonyult migránsokat a hot spot elkülönített részén helyezték el.

Lampedusa polgármestere úgy vélte, a szicíliai kormányzó Nello Musumeci rendelkezése a migránstáborok bezárásáról eszközként szolgál a kormány „felébresztésére”. Salvatore Martello kifejtette, hogy a migráció problémáját nem a polgármestereknek és tartományi elnököknek, hanem az államnak kell megoldani.

Lampedusa szigetén áldatlan állapotok alakultak ki a tömegével ide érkező illegális bevándorlók miatt
Fotó: MTI/EPA

„Ez egy nagyon nehéz időszak, amelyet a központi kormány döntéshiánya teremtett. Amikor nincsenek szabályok, nincsen iránymutatás, természetes, hogy mindenki önállóan igyekszik cselekedni. Ténynek számít, hogy a kormánynak nincsen politikai stratégiája, ami a migrációt illeti, de nem rendelkezik stratégiával a befogadást és a jelenlegi vészhelyzetet tekintve sem” – jelentette ki Salvatore Martello „megdöbbentőnek” nevezve a kormány tétlenségét.

Lampedusa első embere hozzátette, hogy a migráció és a járványhelyzet miatt a szigetnek gazdasági válsággal is szembe kell néznie. Elmondta, hogy a Dél-Olaszországban még turistaszezonnak számító szeptemberre nagyon kevés a foglalás.

„Ki fogja kártéríteni a lampedusaiakat azért, amit elszenvednek a kormány igazolatlan hiányzása miatt?” – kérdezte Salvatore Martello.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó rendelkezése szerint kedden megkezdődött a szigetek migrációs központjainak ellenőrzése. Elsőként Catania, Ragusa és Lampedusa hot sportjában mérték fel a bevándorlók létszámát, elhelyezési körülményeit és a járványintézkedések tiszteletben tartását.

„A hot spotokban méltatlan körülmények uralkodnak” – összegezte az első tapasztalatokat Ruggero Razza szicíliai egészségügyi tanácsos, aki azonnali intézkedéseket szorgalmazott a kormánytól. Nello Musumeci megerősítette, hogy ha a kormány a következő napokban nem lép, lezáratja a migránstáborokat, valamint feljelenti a kormányt.

Szolidaritását fejezte ki a szicíliai elnöknek Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke hangoztatva, hogy Musumeci nem tesz mást, mint védi az olasz határokat.

A szicíliai Siracusa térségében szolgáló Lorenzo Russo atya közösségi oldalán bejegyezte, hogy azok, akik támogatják Nello Musumeci rendelkezését, ne menjenek misére. Emberségre intve a szicíliai püspöki kar elfogadhatatlannak nevezte a kormányzó magatartását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.