időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Trump betiltja a TikTok kínai videómegosztót az Egyesült Államokban

Forrás: MTI
2020.08.01. 10:45
Trump betiltja a TikTok kínai videómegosztót az Egyesült Államokban

Az amerikai elnök közölte, hogy betiltják a kínai tulajdonban lévő TikTok videómegosztót az Egyesült Államokban. A Microsoft amerikai cég már a felvásárlásról tárgyal, közben a pekingi székhelyű ByteDance nekiment a Facebooknak, Mark Zuckerberg igazgató tavalyi kritikái miatt.

„Ami pedig a TikTokot illeti, betiltjuk az Egyesült Államokban. Megvan hozzá a felhatalmazásom. Holnap [szombaton] aláírom [az erről szóló dekrétumot]” – mondta Donald Trump az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén helyi idő szerint péntek este újságíróknak, útban Floridából hazafelé.

A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon.

Az azzal összefüggő nemzetbiztonsági aggodalmak miatt, hogy a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, a TikTok – amelyet Indiában már betiltottak – régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, a platformon keresztül személyes információk garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe.

Trump világossá tette a vele utazó újságíróknak, hogy nem lenne ínyére egy olyan megoldás, hogy a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne. Pénteken a Fox Business és a The New York Times napilap is azt jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft szoftveróriás tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról.

Az ügy korábbi előzménye, hogy még tavaly Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója azzal vádolta meg a TikTokot, hogy cenzúráz egyes, a kínai kormányzattal szembeni politikai megnyilvánulásokat. Trump bejelentését követően nyilatkozatháborút indított a pekingi székhelyű kínai vállalatcsoport, a szintén ByteDance tulajdonban lévő Jinri Toutiao nevű hírkereső applikáción a cég azt írta: „Mindig is eltökéltek voltunk abban, hogy globális céggé váljon. E folyamat során különböző bonyolult és előre nem várt nehézségekkel kerültünk szembe, ideértve a feszült nemzetközi politikai környezetet, a különféle kultúrák összeütközését, valamint versenytársunk, a Facebook által alkalmazott plágiumot és rágalmakat”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.