Ukrán repülőgép: még életben voltak az utasok az első találat után

Irán ki tudott nyerni adatokat a hadserege által január elején tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozaiból, például a pilótafülkében elhangzott beszélgetések egy részletét – jelentette be vasárnap az iráni polgári légiforgalmi hivatal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 23. 13:25
null
Sahriár, 2020. január 8. Mentõegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülõgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármû hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fõs személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülõtérrõl történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 8-án két rakétatalálat ért egy Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737 típusú repülőgépet nem sokkal a felszállás után. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki sem élte túl a katasztrófát.

Irán a kezdeti tagadás után nyugati országok bizonyítékainak hatására beismerte, hogy a repülőt a hadserege lőtte le véletlenül. Az iráni polgári légi irányítás szerint emberi mulasztás – egy rosszul beállított légvédelmi radar – okozta a katasztrófát.

Mentőegységek dolgoznak a Boeing 737 ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az iráni hivatal szerint a honlapján megjelent hivatalos közlés csak része egy később kiadandó jelentésnek. Most nyilvánosságra hozták például, hogy a két rakétatalálat között 25 másodperc telt el, és hogy az első rakétatalálat után 19 másodperccel az utasok és a személyzet még életben volt a gépen, ami a beszélgetéseket rögzítő doboz elemzéséből derült ki.

A feketedobozok adatainak elemzésében részt vett Ukrajna és Franciaország is. Az iráni polgári légiforgalmi hivatal vezetője a közleményben arra kérte a külföldi országokat, hogy ne csináljanak politikai ügyet az ukrán gép lelövéséből.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.